Thirza (7, links) en Fiona (5) doen thuis hun schooltaken.
Thirza (7, links) en Fiona (5) doen thuis hun schooltaken. (Foto: Aangeleverd)

Coronavirus legt openbare leven Heerhugowaard plat

HEERHUGOWAARD – Juist op de dag dat bekend werd gemaakt dat ook in Heerhugowaard iemand besmet is geraakt met het coronavirus, zondag 15 maart, heeft de Nederlandse overheid besloten het hele openbare leven stil te leggen.

Evenementen als de Heerhugowaard Cityrun en de Grote Prijs werden al afgeblazen, evenals de voorstellingen op alle podia – groot en klein – in de gemeente. Sportverenigingen hebben al hun activiteiten noodgedwongen opgeschort. Middenwaard loopt leeg, op de supermarkten en drogisterijen na, die geconfronteerd worden met lege schappen door hamsteraars. Vanwege de nieuwe maatregelen hebben restaurants en cafés zondagavond de deuren moeten sluiten en de klaslokalen in Heerhugowaard zijn sinds maandagochtend leeg. Alles om het coronavirus in te dammen. Hoe gaan Heerhugowaarders om met al deze maatregelen? Lees verder op pagina 3.

Hoe gaan Heerhugowaarders om met maatregelen van de overheid

Vele ouders hielden er na vrijdag al rekening mee dat de scholen dicht zouden gaan. Vandaar dat het voor weinigen echt als een verrassing kwam toen het hoge woord eruit kwam zondagmiddag. Al is het nog wel even plannen hoe de kinderen moeten worden opgevangen. Alleen voor kinderen van wie beide ouders een zogenaamd 'vitaal beroep' uitoefenen, kan noodopvang worden geregeld.

Helpende hand

Terwijl vanuit overkoepelende school- en opvangorganisaties als Allente koortsachtig wordt nagedacht hoe de kinderen via onlinelessen thuis aan de slag kunnen worden gezet, wordt aan ouders die nu in de problemen komen met de opvang van hun kinderen via klassenapps de helpende hand uitgestoken. "Als je in de problemen komt, vraag gerust om hulp. We komen er wel uit met elkaar", aldus Stefan Croes, vader van twee dochters van 7 en 5 op basisschool Atalanta. "We proberen het met andere ouders af te wisselen, dat is niet alleen makkelijker voor ons maar ook leuker voor de kinderen." Om zijn dochters lekker bezig te houden, probeert Stefan de schoolse structuur thuis een beetje na te bootsen, met een half uurtje lezen, een halfuurtje rekenen en een halfuurtje wereldoriëntatie. En buiten spelen natuurlijk. "De kinderen kwamen zelf al met een tijdschema aanzetten, dus ze vinden het nog leuk ook!"

Hulplijn

Van de nood een deugd maken dus. Veel scholieren en studenten die thuis zitten bieden via sociale media hun hulp aan. Ze willen een boodschapje of medicijnen halen of de hond uitlaten voor ouderen die verplicht binnen zitten, of op de kinderen passen als de ouders moeten werken. Initiatieven zoals dat van Kevin van Leeuwen worden erg gewaardeerd. "Iedereen moet elkaar helpen in deze tijden van nood, samen staan we sterk tegen corona. Ik heb gelukkig mondkapjes en dergelijke liggen waardoor ik mensen kan helpen." Het Rode Kruis opende een hulplijn voor kwetsbaren – 070-4455888 – voor mensen die een luisterend oor, advies of extra hulp nodig hebben omdat ze in quarantaine of thuisisolatie zitten. Op www.rodekruis.nl staat bovendien wat mensen kunnen doen om een ander te helpen en hoe ze zich kunnen aanmelden als Ready2Helper.

Grote schoonmaak

Voor ondernemers die noodgedwongen hun deuren moeten sluiten, is het lastiger om het roer om te gooien. "Ik snap de maatregelen heel goed en denk dat het nodig is om het virus in te dammen", aldus Ariënne van Kleef, de Heerhugowaardse eigenaresse van Grieks restaurant Olympia in Heemskerk. "Maar mijn restaurant moet drie weken dicht en ik heb geen idee wat ik al die tijd thuis moet doen. We kunnen ook niet naar de sportschool of uit eten. Ik ga thuis maar een grote voorjaarsschoonmaak houden denk ik." Ze hoopt dat de mensen niet in hun huizen worden opgesloten. "Aan drie weken verplicht binnen zitten moet ik echt niet denken!"

Abonnementen

De Heerhugowaardse Helen Forouzandeh runt sinds november een sportschool in Alkmaar-Noord. "Natuurlijk is het vervelend dat we nu dicht moeten, maar ik ben ook blij dat de overheid dit heeft besloten. Ik maakte me al zorgen, vooral over onze oudere leden met minder weerstand. Het voordeel is dat wij abonnementen hebben die gewoon doorbetaald dienen te worden, ook in dit soort extreme gevallen. Dus er komen nog wel inkomsten binnen. Maar de economische gevolgen zijn van latere zorg. Eerst zorgen dat we hier met z'n allen gezond uitkomen. Door berichten van familieleden in Iran en vrienden in Italië ben ik ervan overtuigd dat dit een goede maatregel is van de overheid."



Tussen de lessen door mag er uiteraard ook buiten worden gespeeld.
Fiona (5, links) en Thirza (7) krijgen nu hun school dicht is, thuis les.