Tussen de lessen door mag er uiteraard ook buiten worden gespeeld.
Tussen de lessen door mag er uiteraard ook buiten worden gespeeld. (Foto: Aangeleverd)

Heerhugowaard in greep corona

Vervolg van de voorpagina

Vele ouders hielden er na vrijdag al rekening mee dat de scholen dicht zouden gaan. Vandaar dat het voor weinigen echt als een verrassing kwam toen het hoge woord eruit kwam zondagmiddag. Al is het nog wel even plannen hoe de kinderen moeten worden opgevangen. Alleen voor kinderen van wie beide ouders een zogenaamd 'vitaal beroep' uitoefenen, kan noodopvang worden geregeld.

Helpende hand

Terwijl vanuit overkoepelende school- en opvangorganisaties als Allente koortsachtig wordt nagedacht hoe de kinderen via onlinelessen thuis aan de slag kunnen worden gezet, wordt aan ouders die nu in de problemen komen met de opvang van hun kinderen via klassenapps de helpende hand uitgestoken. "Als je in de problemen komt, vraag gerust om hulp. We komen er wel uit met elkaar", aldus Stefan Croes, vader van twee dochters van 7 en 5 op basisschool Atalanta. "We proberen het met andere ouders af te wisselen, dat is niet alleen makkelijker voor ons maar ook leuker voor de kinderen." Om zijn dochters lekker bezig te houden, probeert Stefan de schoolse structuur thuis een beetje na te bootsen, met een half uurtje lezen, een halfuurtje rekenen en een halfuurtje wereldoriëntatie. En buiten spelen natuurlijk. "De kinderen kwamen zelf al met een tijdschema aanzetten, dus ze vinden het nog leuk ook!"

Hulplijn

Van de nood een deugd maken dus. Veel scholieren en studenten die thuis zitten bieden via sociale media hun hulp aan. Ze willen boodschappen of medicijnen halen of de hond uitlaten voor ouderen die verplicht binnen zitten, of op de kinderen passen als de ouders moeten werken.

Grote schoonmaak

Voor ondernemers die noodgedwongen de deuren moeten sluiten, is het lastiger om het roer om te gooien. "Ik denk dat de maatregelen nodig zijn om het virus in te dammen", aldus Ariënne van Kleef, de Heerhugowaardse eigenaresse van een Grieks restaurant in Heemskerk. "Maar mijn restaurant moet drie weken dicht en ik heb geen idee wat ik al die tijd thuis moet doen. Ik ga thuis maar een grote voorjaarsschoonmaak houden denk ik." De Heerhugowaardse Helen Forouzandeh runt sinds november een sportschool in Alkmaar-Noord. "Natuurlijk is het vervelend dat we nu dicht moeten, maar ik ben ook blij dat de overheid dit heeft besloten. Ik maakte me al zorgen, vooral over onze oudere leden met minder weerstand."

Het Heerhugowaardse echtpaar Sandra en Leo Oostindië zat de afgelopen tijd op Lanzarote en hoopt tijdig een terugvlucht te kunnen maken. "Op Lanzarote mag helemaal niets. Als je zonder doel op straat loopt kun je een boete krijgen van € 3.000,-. Zo slecht is het in Nederland gelukkig nog niet!"

Lees het hele verhaal op www.rodi.nl.