Wim Admiraal.
Wim Admiraal. (Foto: Aangeleverd)

Kerstvrouw

Een paar jaar gelden bedachten een vriendin en ik om eens een kerstboodschap op een andere manier over te brengen. Na overleg besloten wij om een kerstman- en kerstvrouwpak te huren. Ik had al een baard en een pruik zodat de kerstvrouw wel herkenbaar moest blijven - om de bezochten niet al te veel laten schrikken.


De kerstvrouw had mij het lied 'Puer natus in Bethlehem' geleerd en met dit lied gingen wij een aantal adressen af om bij diegene die het eventueel zouden kunnen waarderen het lied ten gehore te brengen. Logischerwijs moest zij rijden want met mijn pruik en baard was dit voor mij onmogelijk. Het zicht was door de pruik gereduceerd van 100 naar 0,35 procent.

'Voor je het weet zit je met een alcoholische versnapering voor je neus'

Vervolgens moesten we uitzoeken bij wie we langs wilden gaan. Wie zou zo’n kerstboodschap leuk vinden? Vergis je niet, want voor je het weet heb je een hele lijst. Maandag voor de kerst hadden wij zeven adressen en de dinsdag daarna al veertien stuks. Als je bij zo'n adres aan kwam was het een kwestie van aanbellen, de mensen die open deden geen gelegenheid geven te reageren, vervolgens het lied zingen en ook nog tweestemmig, de kerstwens overbrengen en een gelukkig en gezond Nieuwjaar te wensen en dan wegwezen. Want voor je het weet zit je met een alcoholische versnapering voor je neus en dat houd je niet lang vol.
Dus niet blijven staan, niet naar binnen, maar gelijk wegwezen. Als je dat niet doet dan kun je je hele schema wel vergeten.


De reacties waren overweldigend. Mensen stonden vaak in tranen en ook werden we omhelsd (dan kon toen nog gewoon) met de woorden: 'Nou, kan mijn kerst helemaal niet meer stuk. Het was verbazingwekkend hoe wij mensen op deze positieve manier in hun hart konden raken, waardoor onze eigen kerst óók niet meer stuk kon.


Wim Admiraal