'Inwoners zijn 'op z'n Heerhugowaards' met corona omgegaan: nuchter, veerkrachtig en met een flinke dosis creativiteit', aldus burgemeester Bert Blase.
'Inwoners zijn 'op z'n Heerhugowaards' met corona omgegaan: nuchter, veerkrachtig en met een flinke dosis creativiteit', aldus burgemeester Bert Blase. (Foto: Theo Annes)

'Koester het 'Stad van Kansen'-gevoel, ook bij tegenwind'

HEERHUGOWAARD - Het jaar 2020 zit erop. Traditiegetrouw blikt het Heerhugowaards Nieuwsblad met de burgemeester terug op het voorbije jaar, om vervolgens vooruit te blikken op de twaalf maanden die voor ons liggen. "We kunnen natuurlijk niet om corona heen", vertelt burgemeester Bert Blase. "Het virus heeft ons hele leven beïnvloed. En ook al zijn we er in Heerhugowaard relatief goed van afgekomen, corona heeft er flink ingehakt. Maar de inwoners zijn er 'op z'n Heerhugowaards' mee omgegaan: nuchter, veerkrachtig en met een flinke dosis creativiteit."

Burgemeester Blase blikt terug op coronajaar 2020

Blase wil in het bijzonder een lans breken voor de plaatselijke ondernemers in het algemeen, en die in de horeca in het bijzonder. "De horeca heeft te veel de klappen moeten opvangen, terwijl ze juist veel discipline aan de dag heeft gelegd om zich aan te passen. In no time zijn restaurants coronaproof gemaakt en werd gestart met afhaal- en brengservices. In de zomer werden terrassen uitgebreid om zo veel mogelijk mensen te kunnen bedienen. In rustigere tijden werd personeel gedetacheerd en zijn allerlei nevenactiviteiten ontplooid. Fraaie staaltjes van creatief ondernemerschap. Toch moet de horeca steeds als eerste de deuren sluiten bij oplopende besmettingscijfers. Ik heb daarom veel met de horecaondernemers te doen. Elke twee weken heb ik overleg met de horeca, om te kijken wat er wél kan. Natuurlijk zijn er de landelijke steunmaatregelen waar getroffen ondernemers een beroep op kunnen doen. Maar we kunnen zelf ook wat doen: laten we al het geld dat we in 2020 hadden willen uitgeven in restaurants en cafés opsparen en volgend jaar extra uitgeven in de horeca. Zo helpen we elkaar weer uit de crisis."

Saamhorigheid

De burgemeester heeft overigens niet alleen bewondering voor hoe (horeca)ondernemers met de coronabeperkingen zijn omgegaan. "In Heerhugowaard houden verreweg de meeste mensen zich goed aan de regels. Heel veel Heerhugowaarders hebben zich snel aangepast en betrokkenheid en creativiteit getoond.

Spontaan ontstonden er buurt- en wijkinitiatieven, om mensen die het moeilijk hebben te ondersteunen. Daar spreekt grote saamhorigheid uit. Kijk bijvoorbeeld naar woonzorgcentrum De Raatstede, dat in het voorjaar zwaar getroffen werd door corona. Omwonenden staken op allerlei mogelijke manieren de bewoners daar een hart onder de riem. Er werden bloemen gebracht, muziek gemaakt - mooi om te zien dat mensen er in moeilijke tijden voor elkaar zijn."

'Mooi om te zien dat mensen er in moeilijke tijden voor elkaar zijn'

Fusie

Ook in coronatijd is 'gewoon' hard doorgewerkt aan grote projecten, zoals de fusie met Langedijk en de ontwikkelingen van het Stationsgebied. Blase: "We zijn volop in gesprek met de collega's in Langedijk, om de gemeente na de fusie nóg beter te maken. De lokale identiteit is en blijft belangrijk en alle kernen behouden hun eigen karakter. Met ondernemers en inwoners samen bekijken we per kern hoe we die kern of wijk klaar kunnen maken voor de toekomst. Die manier van werken passen we nu standaard toe, bijvoorbeeld ook bij de herontwikkeling van Centrumwaard. Het Stationsgebied ligt in het kloppend hart van de fusiegemeente Dijk en Waard en gaat een echt visitekaartje worden. Logisch dat we daar dus echt met elkaar naar kijken. Om de kwaliteit van de nieuwe gemeente omhoog te halen, pakken we het beste van de oorspronkelijke gemeenten. Zo zijn in Heerhugowaard de sluitingstijden ruimer, maar is in Langedijk bijvoorbeeld het veteranenbeleid beter. Op alle vlakken kiezen we steeds wat het gunstigste is voor de inwoners."

Lees verder op pagina 7