Knalerwten en grondbloemen, zelfs die zijn mondjesmaat nu te koop.
Knalerwten en grondbloemen, zelfs die zijn mondjesmaat nu te koop. (Foto: Dirk Karten)

Grote sterretjes afsteken: kans op 100 euro boete

REGIO – Heeft u nog grote sterretjes van vorig jaar bewaard en wilt u die nu afsteken? Dat kan je een boete opleveren van 100 euro én een strafblad (of je moet Ferdinand Grapperhaus heten…). “Grote sterretjes vallen onder categorie 2-vuurwerk en mogen niet meer verkocht worden. Of dit jaar ook afgestoken”, vertelt Willem Arends. De Noord-Hollandse vuurwerkverkoper is moegestreden. Eerst zag hij een streep door de verkoop van het reguliere (categorie F2) vuurwerk. Inmiddels mag hij door de totale lockdown ook geen klasse F1 vuurwerk verkopen. Zo wordt het fop- en schertsvuurwerk genoemd. Het gaat daarin om knalerwten, grondbloemen etc.

De vuurwerkverkoper wilde nog wat geld binnenhalen door de verkoop van kwaliteitsvuurwerk in de F1 klasse. Maar zelfs dat mag niet. Sterker, hij mag helemaal geen vuurwerk meer verkopen. En ziet de totale lockdown tevens als slinkse manier van een totaalverbod op vuurwerk.

Verschil

“Wij zouden ons als branche in het fop- en schertsvuurwerk kunnen onderscheiden. Want er is echt een verschil in de kwaliteit die winkels als Big Bazaar of supermarkten aanbieden en wat wij als professionals kunnen leveren. Bijvoorbeeld: koop je in de reguliere winkels grote sterren, dan kunnen die bij het branden kromtrekken. Waardoor het gloeiend hete ijzeren staafje op je hand komt.” De ondernemer die al vele jaren garant staat voor de verkoop van veilig, officieel goedgekeurd kwaliteitsvuurwerk stelt dat er hele slechte en gevaarlijke artikelen te koop zijn bij het fop- en schertsvuurwerk. Dat is het hele jaar door te koop.

Betere kwaliteit

“De grootwinkelbedrijven verkopen dit soort vuurwerk voor spotprijzen. In F1 vuurwerk mag maximaal zeven gram kruit zitten. Dat zit er niet in bij grootwinkelbedrijven. Wij maken als vuurwerkhandelaar een bewuste keus. Zo draaien de grondbloemen die wij verkopen behoorlijk lang in de rondte. Voor vuurwerkhandelaren wordt betere kwaliteit fop- en schertsvuurwerk gemaakt. Dat zit echt anders in elkaar dan wat de grootwinkelbedrijven verkopen. We worden daarbij gecontroleerd door de ILT, de Inspectie Transport en Leefomgeving. Dit is een overheidsbedrijf dat van alles controleert, met name vuurwerk.”

Totaal verkoopverbod

Met de strenge lockdown zet de overheid nu de totale verkoop van vuurwerk buiten schot. Tot grote woede van de 1300 vuurwerkwinkels die ons land rijk is. Die vallen nu onder ‘niet essentiële winkels’. Thuis bezorgen van vuurwerk is (ook logisch) verboden. Een actie waarmee de regering zonder veel ophef de totale verkoop heeft stilgelegd. Het ministerie Infrastructuur en Waterstaat stelt, aldus het ANP, dat fop- en schertsvuurwerk alleen nog verkocht mag worden door opengestelde winkels die het lichte vuurwerk in vorige jaren ook al verkochten. Afhalen mag alleen bij zaken die toestemming hebben voor een afhaalloket. En die voorheen ook licht vuurwerk verkochten. Vaag is wel weer dat groothandels als de Makro wel categorie1 vuurwerk aanbieden zoals een bezoeker opmerkte afgelopen week.

Contrast

Het staat weer in schril contrast met de regels bij supermarkten voor particulieren. “In de lockdownregels staat dat de supermarkten hun non-food artikelen niet mogen uitbreiden. De Aldi en Lidl verkopen ieder jaar ook categorie 1 vuurwerk, maar mogen dat nu niet omdat ze de non-food sectie niet mogen uitbreiden. Dus mogen wij niet eens met onze kinderen het nieuwe jaar inluiden met categorie 1 vuurwerk…”, aldus Willem Arends.

Compensatie

De regering heeft de vuurwerkhandelaren wel compensatie aangeboden. Hoe goed dat ook klinkt, het zal in ieder geval zal het niet de miljoenenomzet die er gewoonlijk is kunnen compenseren.


Denk toch aan de dieren

Maar wees er vooral niet al te zeker van dat het door het vuurwerkverbod helemaal stil zal blijven buiten op oudejaarsdag. Er is nog in omloop van vorig jaar, er ligt hier en daar wat illegaal, en er zijn mensen die helaas zelf creatief zijn met vuurwerk maken. Je weet het nooit.

Dus, zoals de Dierenambulance aanbeveelt: hou net als voorgaande jaren de katten binnen, de hond aan de lijn, ook overdag al, en zet de vogelkooi uit het zicht van het raam.

DIRK KARTEN

'Bijtjes' vallen onder het fop en schertsvuurwerk maar zijn in de praktijk gevaarlijker dan een donderslag. Ze vliegen namelijk ongecontroleerd weg en kunnen zo je oog in schieten....