Een groep vrijwilligers prepareert groente voor mensen die het nodig hebben.
Een groep vrijwilligers prepareert groente voor mensen die het nodig hebben. (Foto: aangeleverd)

Weer 750.000 kilo groente gered

ALKMAAR - Duurzaamheid, voedselverspilling, de kranten staan er vol van. Zelfs supermarkten maken er reclamecampagnes voor. Maar wie redt er 750.000 kilo groente in een jaar tijd van de ondergang? Dit team van 35 vrijwilligers dat elke maandag bij elkaar komen, in een verscholen loods in Alkmaar Noord. De groenten gaan naar mensen die het nodig hebben. De vrijwilligers komen uit de hele regio. Extra vrijwilligers zijn nodig om nog meer groente te redden.

De vrijwilligers zijn onderdeel van Stichting Manna - werkgroep Schermer, omdat ze daar ooit gestart zijn met het rooien van B-kwaliteit groente van het land. Groente die perfect is voor consumptie maar niet perfect genoeg voor het mooie doosje in de supermarkt. Vanaf 2021 gaan ze verder als Groentebrigade Manna. Met die naam hopen ze wat meer bekendheid te krijgen.

Voedselbanken

Spil in het web Jac Smit is er eigenlijk de hele week mee bezig. Bellen met leveranciers, coördineren van vrijwilligers, regelen van transporten en op maandag is hij een soort bedrijfsleider en vraagbaak voor iedereen. "Ik geniet nog steeds van het werk van de stichting. Elke week tel ik weer blij op wat we voor elkaar hebben gekregen en hoeveel we hebben gedoneerd aan mensen die het goed kunnen gebruiken. Uitdelen laten we onder meer over aan de voedselbanken. Graag zou ik een assistent willen hebben, die een stuk coördinatie op maandag kan overnemen. Iemand die het leuk vindt met vrijwilligers te werken en gevoel heeft voor logistiek.”


Groentebrigade Manna zoekt nog een assistent-bedrijfsleider, productievrijwilligers voor de maandag en hulp voor website en communicatie. Meer info op www.stmannaschermer.nl.