Marjolijn Hermis, directeur van Stichting Babyspullen: een pakhuis vol kinderkleding en babybenodigdheden.
Marjolijn Hermis, directeur van Stichting Babyspullen: een pakhuis vol kinderkleding en babybenodigdheden. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Stichting Babyspullen helpt aanstaande ouders die het niet breed hebben

HEERHUGOWAARD – Marjolijn Hermus had in 2012 nooit kunnen bevroeden wat zij met de oprichting van Stichting Babyspullen teweeg zou brengen. "Ik ben jong moeder geworden",’ zegt de Heerhugowaardse. "We kregen indertijd veel hulp van familie, vrienden en buren. Dan besef je eigenlijk pas hoe het moet zijn als je niet zo netwerk om je heen hebt."

Oprichter Marjolijn Hermus over de noodzaak van haar werk

"Hoe komen mensen die het financieel moeilijk hebben aan al die mooie, noodzakelijke babyspullen? Toen ik moeder werd van ons tweede kindje, had ik veel spullen over. Wel zestien vuilniszakken vol. Ik zocht een plek waar ik al die nog prima bruikbare babyspullen kwijt kon en dat werd de zolder. Mijn gedachte was dat ik andere ouders die een baby kregen blij kon maken en zo is het idee voor de Stichting Babyspullen geboren." Hermus' stichting is een voor Nederland nieuw en uniek initiatief. "Inmiddels hebben we in het land 330 vrijwilligers waarvan er honderd werkzaam in ons sorteer- en distributiecentrum in Heerhugowaard, waar de pakketten samengesteld worden."

Dankbaar

De stichting verstrekt inmiddels jaarlijks meer dan 5.000 gratis babystartpakketten aan (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben. "Wij doen dit met de overtuiging dat elk kind recht heeft op een goede start. We realiseren dit doel primair door het verstrekken van gratis babystartpakketten, die bestaan uit nieuwe én gebruikte babyspullen. De reacties zijn dankbaar en overweldigend. Er zijn mensen die vragen waarom we dit doen. Het antwoord is duidelijk: omdat in Nederland één op de negen kinderen opgroeit in armoede. In sommige grote steden gaat het zelfs om één op de vier kinderen. Via verschillende omwegen zijn we vier jaar geleden op onze huidige locatie aan het Nijverheidsplein gekomen. In een pand van Segesta en daar zijn we heel blij mee.’’

'Wij doen dit met de overtuiging dat elk kind recht heeft op een goede start'

Indrukwekkend

Bij binnenkomst, waar zowel links als rechts honderden vuilniszakken opeengepakt liggen die allemaal nog gesorteerd moeten worden, hangt ook een grote landkaart van Nederland, vol met gekleurde prikkers. Duidelijk is dat Stichting Babyspullen in alle hoeken van het land actief is, behalve in de provincie Zeeland. "Daar hebben we nog geen vrijwilligers of opslaglocaties, maar daar gaan we in de nabije toekomst hopelijk verandering in brengen. Door de corona-ellende hebben we ook niet alle vrijwilligers kunnen ontvangen, waardoor we een kleine achterstand hebben." In het pand zie je verder allemaal overzichtelijke stellingen met gekleurde bakken, blauw en rood voor respectievelijk jongens- en meisjeskleding. Een indrukwekkende voorraad kleertjes in de maten 50 tot 92.

Basisbenodigdheden

Het eerste pakket dat de aanstaande ouders ontvangen bevat basisbenodigdheden voor een pasgeboren baby, waaronder kleding in de maten 50/56 en 62/68, verzorgingsproducten, babyspeelgoed, beddengoed en een kruik. In het tweede pakket zit kleding in de maten 74/80 en 86/92. De babystartpakketten zijn beschikbaar in een jongens- en een meisjesvariant en (aanstaande) ouders kunnen een pakket aanvragen via hulpverleningsinstanties. "Zo we zeker weten dat pakketten terechtkomen bij de kindjes die ze het hardst nodig hebben."

Bus

Stichting Babyspullen heeft een landelijk netwerk van inzamelpunten. Op deze plekken bij particulieren of bedrijven staan rode inzamelcontainers. "Transportvrijwilligers halen alle spullen door het hele land op en brengen ze het naar ons sorteer- en distributiecentrum in Heerhugowaard. Ons werk is nog lang niet klaar. Wij gaan door met dit werk want het is hard nodig", zegt een enthousiaste en zeer gedreven Marjolijn Hermus. De stichting heeft een bus ter beschikking, maar een ‘nieuwe’ gebruikte bus zou zeer welkom zijn. Financieel ondersteunen kan ook. Doneren kan al vanaf drie euro per maand. Kijk voor meer informatie op www.stichtingbabyspullen.nl/hulp-geven/steun-financieel.

RUUD DE WAARD

Het grote sorteren is begonnen.