De castleden van 'Aida' repeteren in de sporthal.
De castleden van 'Aida' repeteren in de sporthal. (Foto: Aangeleverd)

Ineke de Geus wil anderen inspireren met amateurmusical in coronatijd

HEERHUGOWAARD - De Maatjes speelt vrijdag 4 en zaterdag 5 september de musical 'Aida' in Cool. Deze productie is de eerste amateurproductie weer na de zomervakantie. Bijzonder, omdat er in corona tijd bijna niks gepland staat in het najaar. "Weinig musicalgroepen durven gezien de beperkende maatregelen", aldus regisseur Ineke de Geus.

De repetities zijn in volle gang voor een geheel 'coronaproof' uitvoering van 'Aida', uitgevoerd door veertien talentvolle jonge spelers van diverse musicalgroepen uit de regio - waaronder het Heerhugowaardse Brassica Musicals - en live begeleid door het Grand Circle Orchestra. Lang zag het er niet naar uit dat deze voorstelling opgevoerd kon worden. Ineke: "Als regisseur viel mijn agenda vanaf 12 maart binnen één week helemaal leeg. De theaters gingen dicht en ik had vier shows gepland staan in de maanden april en mei. Het drukste voorseizoen in tien jaar tijd stond op het punt om te beginnen. Ook repeteren was op dat moment niet meer mogelijk en na een paar weken van stilte ontstond er bij de meeste groepen toch een verlangen om weer in contact te komen. Wekenlang werden er quizzen via Zoom en Kahood georganiseerd, ik heb nog nooit zoveel spelletjes gespeeld in mijn leven. Vanaf juni konden we weer bij elkaar komen, maar daar stonden nog maar weinig besturen voor open. Het blijkt dat iedereen zo'n lockdown toch heel anders beleeft. De één staat te springen om weer de deur uit te gaan, de ander voelt zich nog niet veilig. In de maand juni heb ik dus wel wat repetities geleid, maar meestal met een sociaal karakter en niet werkend aan een productie."

'Ik kies ervoor om niet te gaan zitten wachten op het verlossende vaccin'

Uitdaging aangegaan

Cool kunst en cultuur zocht in die tijd contact met De Geus, met de vraag of het misschien mogelijk was dat ze zelf een kleine show zou produceren om eind juni uit te voeren. "Die uitdaging ben ik aangegaan, vooral om ervaring op te doen. Hoe kun je repeteren, hoe zet je een regie, hoe leer je een liedje aan - en dat allemaal rekeninghoudend met alle richtlijnen, die in het begin ook iedere twee weken weer werden aangepast. Met de musical 'Delphi' stond ik de laatste week van juni uiteindelijk in het theater met drie uitverkochte voorstellingen (voor dertig man) plus ruim vijftig bezoekers via de livestream. Een onverwacht succes.

Dat sterkte mij als regisseur; spelers en publiek wilden dus wel weer naar het theater gaan, maar nog niet op het niveau van vóór de lockdown. Dat betekent dat je moet gaan 'omdenken'. Dat je kijkt naar de mogelijkheden en je niet laat leiden door allemaal what-if scenario's. Ze bedenken is realistisch, maar je moet er niet in blijven hangen. Ik ontwikkel ze voor iedere opdracht, parkeer ze dan en regisseer per dag. Op die manier kan ik flexibel inspelen op de covid-ontwikkelingen en maatwerk leveren. Niet alleen bij de verenigingen, maar vooral ook bij de shows die ik zelf produceer. Onze vorige productie was nog met zeven spelers en een pianist; bij 'Aida' hebben we de cast verdubbeld en een orkest van zes man. Er staan nu maar weinig amateurshows gepland in de theater, begrijpelijk, maar ik kies ervoor om niet te gaan zitten wachten op het verlossende vaccin. Het wordt steeds duidelijker dat we er voorlopig nog niet vanaf zijn, dus dat betekent dat je moet gaan kijken hoe je theater kunt gaan maken binnen de anderhalve meter en met gezond verstand. En dat kan, er is meer mogelijk dan je denkt en ik hoop daar andere amateurgroepen en regisseurs mee te inspireren."


‘Aida’ wordt vrijdag 4 en zaterdag 5 september opgevoerd in Cool kunst en cultuur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.coolkunstencultuur.nl.