De kippen zijn een grote inspiratiebron voor de korte verhalen van Geert van Diepen.
De kippen zijn een grote inspiratiebron voor de korte verhalen van Geert van Diepen. (Foto: Theo Annes)

Alledaagse avonturen gebundeld

SINT PANCRAS - 'Ben je nou nog steeds zo druk met die kippen?', krijgt Geert van Diepen vaak toegeroepen. Sinds 2015 schrijft de schrijver en theatermaker/eigenaar van Het Zoldertheater columns in het Langedijker Nieuwsblad. Zijn kippen vormen een belangrijke inspiratiebron: ze geven altijd stof voor een verhaal. Hij kocht ze ooit in Winkel en bouwde er de afgelopen periode een waar kippenkasteel voor. Met materialen die wél beschikbaar waren tijden de coronaperiode, zoals de stapels gebruikt hout die goed van pas kwamen. Begin mei ligt het eerste ei in dit hok, met de toepasselijke titel: villa Corona.

Naast de kippen zijn vooral de avonturen van alledag een grote bron van inspiratie, die hij alleen of samen met zijn vrouw Petra meemaakt, die hij in zijn schrijfsels liefkozend aanduidt met 'mijn lief'. "In alles zit een verhaal, maar dat moet je wel kunnen zien. En op een leuke manier opschrijven natuurlijk. Want humor is ook heel belangrijk, de meeste van mijn korte verhalen en columns zijn grappig. Of in ieder geval grappig bedoeld. Waarbij een beetje zelfspot niet mag ontbreken." Zoals die kanotocht richting Alkmaar, waarbij Geert doodsangsten uitstaat. Of tintelingen krijgt van het zien van een beeldschone jongedame in het winkelcentrum. Maar ook: herinneringen aan vroeger, de perikelen van een oud huis met grote sier- en moestuin, en dingen die hem opvallen. Kortom: alledaagse avonturen gebundeld in een bijzonder boek.

Waargebeurde verhalen

Door die dekselse corona ligt het theater op de zolderverdieping van het huis van Geert en Petra momenteel helemaal stil. En dat terwijl Geert net een voorstelling had geschreven voor volwassenen. "We maken al twintig jaar voorstellingen voor kinderen tot zeven jaar, gebaseerd op thema's van bekroonde prentenboeken. Die voorstellingen speel ik samen met Lia Rood. Ook treden we op op scholen door het hele land." Voor volwassenen had hij nog geen voorstellingen gemaakt, tot nu. "Daarin lees ik voor, speel en zing over kleine en grote gebeurtenissen in mijn jongenstijd in de zestiger jaren. Waargebeurde verhalen over Duitsers in huis, een levensbepalend cadeau van opa, de eerste verliefdheid en een dikke pastoor die de mond wordt gesnoerd. Soms geestig, soms ontroerend, met muzikale begeleiding van muzikant/gitarist Jesse Bekker. Stijf uitverkocht. Als we het volgens de regels zouden doen, dan zou ik op zolder zo'n acht mensen per voorstelling kwijt kunnen. Niet te doen." Een nieuwe voorstellingenreeks voor kinderen lukt wel en gaat - als het goed is - van start in de herfstvakantie.


Het boek 'Blootliggen' is vanaf 7 september verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandels en natuurlijk bij Geert van Diepen zelf, via www.geertvandiepen.nl. Zaterdag 19 september houdt hij een signeersessie bij de Read Shop in Sint Pancras, van 13.00 tot 15.00 uur.