Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

‘Hoog tijd dat de politiek zijn verantwoordelijkheid neemt in dit debat’

HEERHUGOWAARD - Het is tijd dat er keuzes gemaakt worden. Dat vindt actiegroep Heerhugowaard Kan Het, die streeft naar een sinterklaasfeest dat leuk is voor álle kinderen van Heerhugowaard. “Steeds meer steden gaan over op een intocht zonder zwarte piet. Ook grote bedrijven als Facebook, Bol.com en Pathé durven stelling te nemen tegen zwarte piet. Waarom zouden we in Heerhugowaard niet ook de dialoog aan kunnen gaan? Het is hoog tijd dat ook Heerhugowaard zwarte piet de ban in doet. Dat moet in onze stad van kansen toch mogelijk zijn?”

Heerhugowaard Kan Het strijdt voor eerlijke dialoog over racisme en afschaffing zwarte piet

Samen in gesprek gaan is van cruciaal belang, vindt actiegroep Heerhugowaard Kan Het. Maar het comité dat de plaatselijke intocht organiseert, houdt de boot vooralsnog af. “Wij zouden graag willen uitleggen waarom zwarte piet echt niet meer kan. Er zijn veel Heerhugowaarders die er last van hebben. Volwassenen en kinderen die niet alleen in november en december maar het hele jaar door worden uitgescholden voor zwarte piet – of erger. Mensen beseffen niet hoeveel pijn dat doet en hoe lang iemand van kleur daar last van kan hebben. Zij lijden eronder.

'Het feest wordt alleen maar leuker, omdat iederéén dan mee kan doen'

Hoe leg ik mijn kinderen uit dat ze drie keer zo hard moeten werken als ze iets willen bereiken, alleen maar omdat hun huid een andere kleur heeft? We weten dat inmiddels meer mensen dan ooit aan onze kant staan, maar durf je maar eens uit te spreken. Je krijgt gelijk om je oren dat je de mensen hun feest of traditie wilt afpakken. Maar het feest kan gewoon blijven bestaan, ook als je het op een andere manier invult. Het wordt juist alleen maar leuker, omdat iederéén dan mee kan doen.”

Breekijzer

Voor actiegroep Heerhugowaard Kan Het is de zwartepietendiscussie een breekijzer in het debat over institutioneel racisme. Want de scheefgroei zit natuurlijk veel dieper. “Het zou mooi zijn als de politiek zijn verantwoordelijkheid eens zou nemen. Vaak erkennen ze één op één wel dat het tijd is voor verandering, maar daadwerkelijk een standpunt innemen tegen zwarte piet doen ze niet, omdat ze bang zijn om (een deel van) hun aanhang tegen het zere been te schoppen. De gemeente geeft het comité dat de intocht organiseert al veertig jaar subsidie; ze stemt dus in met de manier waarop het gevierd wordt. Niet zo vreemd als je kijkt naar de gemeenteraad: er zit momenteel niemand van kleur in. Terwijl diversiteit je juist sterker maakt.”

Educatie

In het onderwijs zijn gelukkig al initiatieven genomen om een verandering teweeg te brengen. Zo hebben de scholen van onderwijsstichting Allente zwarte piet in de ban gedaan. Meerdere gesprekken gingen daaraan vooraf. “De volgende stap is dat de kinderen de hele waarheid verteld moet worden via de geschiedenisboeken, ook over het koloniale verleden van Nederland, dat nu verzwegen wordt. Veel volwassenen zouden hun kennis op dat gebied ook verder mogen verdiepen. Lees bijvoorbeeld eens het boek ‘Roofstaat’ van Ewald Vanvugt,, waarin de schaduwkant van het koloniale verleden van Nederland uitgebreid wordt beschreven. Of kijk op de site withuiswerk.nl. Het is niet erg dat je iets niet weet, maar stel vragen. Kinderen doen dat ook. Beoordeel mensen niet op hun uiterlijk of huidskleur, maar op hun talent. We nodigen het comité dat de intocht organiseert nogmaals uit de dialoog met ons aan te gaan. Wij zijn bereikbaar via hhw.inclusief@gmail.com.”