Jongeren die zich bij You-Ontmoeten hebben aangemeld kunnen wekelijks mee wandelen in het Geestmerambacht, om zo contact met elkaar te maken en eventueel nieuwe vrienden te leren kennen.
Jongeren die zich bij You-Ontmoeten hebben aangemeld kunnen wekelijks mee wandelen in het Geestmerambacht, om zo contact met elkaar te maken en eventueel nieuwe vrienden te leren kennen. (Foto: Aangeleverd)

‘Ik wil jongeren laten zien dat ze goed zijn zoals ze zijn’

HEERHUGOWAARD – We zitten er middenin: de Week tegen Eenzaamheid. Bij eenzaamheid denken we vaak aan ouderen die in een sociaal isolement terechtkomen. Maar er zijn ook veel jongeren die zich eenzaam voelen. Ze voelen zich niet gezien of gehoord en missen aansluiting en verbinding met anderen. Speciaal voor deze jongeren heeft de Heerhugowaardse Siona Oosterkamp de organisatie You-Ontmoeten in het leven geroepen. Op laagdrempelige wijze brengt ze jongeren die een gevoel van eenzaamheid ervaren met elkaar in contact, onder meer door activiteiten te organiseren.

You-Ontmoeten brengt eenzame jongeren samen

Siona weet precies wat het is om je als jongere eenzaam te voelen. “Ik herken het uit mijn eigen jeugd”, vertelt ze. “Het gevoel er niet bij te horen, de onzekerheid. Eenzaamheid zie je niet aan de buitenkant. Sommige jongeren zetten juist de grootste mond op, ter compensatie. Of ze verschuilen zich achter een masker van vrolijkheid om hun verdriet niet te hoeven laten zien. Ouders begrijpen het niet altijd, die zitten soms op een compleet andere golflengte dan hun kind. ‘Je hebt toch genoeg mensen om je heen’, zeggen ze dan. Dat maakt het extra lastig. Zeker omdat het voor een jongere vaak een hele stap is om hun gevoel van eenzaamheid te erkennen. Daar hebben ze al hun moed al voor bij elkaar moeten rapen. Dan is het fijn als je met een ervaringsdeskundige kunt praten en gelijkgestemden kunt ontmoeten met wie je kunt praten of leuke dingen mee kunt doen.”

Laagdrempelige activiteiten

Met haar organisatie wil Siona de jongeren uit hun schulp laten kruipen. “Ik wil hen laten inzien dat ze goed zijn zoals ze zijn. Laat jezelf maar zien, geloof in jezelf. Denk niet: ‘zitten ze wel op mij te wachten’, maar probeer die onzekere gedachten om te buigen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, daarom beginnen we op een laagdrempelige manier, met contact via een app-groep. Elk weekend lopen we een rondje door recreatiegebied Geestmerambacht, wie mee wil haakt aan. Bij slecht weer gaan we samen wat drinken. Zo hebben deze jongeren elk weekend iets om naar uit te kijken. Elk laatste weekend van de maand gaan we er op uit. In juli zijn we gaan suppen, vorige maand gingen we wandklimmen en in oktober gaan we ‘jumpen’. In augustus zijn we zelfs een hele dag naar de Efteling geweest. Veel jongeren zijn aanvankelijk wat schuchter, maar als ze zien dat ze meteen met open armen ontvangen worden door de anderen dan beginnen die ogen te stralen. Dan zie je ze gewoon opbloeien, hoe mooi is dat!? De leeftijden van de jongeren liggen tussen de 13 jaar en 26 jaar en de eerste vriendschappen zijn al ontstaan. Geweldig toch?!”

Online trainingen

Siona probeert ook met de jongeren uit te vinden waar hun eenzaamheidsgevoel vandaan komt. “De puberteit is natuurlijk al lastig, maar soms komt daar dan nog een scheiding van ouders, verhuizing of pestervaring bovenop. En dit jaar was daar ook nog corona die onderling contact tussen jongeren in de weg zat. Het is belangrijk dat de jongeren zelf moeite doen om uit hun situatie te komen.

Lees verder op pagina 5

Siona Oosterkamp deelt haar eigen ervaringen met eenzame jongeren.