Lineke Kortekaas in een leeg Cool.
Lineke Kortekaas in een leeg Cool. (Foto: Frits de Beer)

Zware tijden voor culturele sector

HEERHUGOWAARD – Normaal gesproken is het gebouw van Cool kunst en cultuur het bruisende hart van Heerhugowaard, maar nu de coronacrisis hard heeft toegeslagen is het gebouw leeg. “Het theater, de verhuur en de horeca zijn stilgelegd. De docenten verzorgen nog online lesaanbod maar ook alle activiteiten op de scholen liggen stil”, vertelt Lineke Kortekaas aan de telefoon. De directrice van Cool is na een reis naar de Verenigde Staten zelf ook te grazen genomen door het virus, maar inmiddels aan de beterende hand. “Normaal gesproken presenteren we rond deze tijd onze nieuwe seizoensbrochure, maar dat gaat nu helaas niet. De hele culturele sector is naarstig op zoek naar manieren om deze crisis het hoofd te kunnen bieden. Maar omdat niemand precies weet hoe lang het nog gaat duren, is dat behoorlijk lastig.” Ze hoopt dat de Heerhugowaarders Cool een warm hart toedragen, bijvoorbeeld door Vriend te worden of hun reeds betaalde tickets te bewaren voor een later moment. “Alleen dan kunnen we doen waar we voor zijn, namelijk mensen blij maken met mooie voorstellingen en actief bezig zijn met kunst en cultuur.”

Word Vriend en steun Cool

Als er één sector is waar men creatief kan denken, dan is het de culturele sector wel. Het team van Cool werkt hard door aan allerlei manieren om zichtbaar te blijven. Muziekdocenten verzorgen online lessen, via social media worden regelmatig leuke tips gedeeld om mensen vanuit hun huis toch van theater, muziek en cultuur te laten genieten en achter de schermen wordt hard gewerkt om voorstellingen te verplaatsen en zo goed en zo kwaad als het gaat het komende seizoen vorm te geven. Lineke zelf houdt zich, nu ze zich weer wat beter voelt, bezig met de landelijke contacten. “Via de branchevereniging VSCD wordt veel gedaan om samen tot oplossingen te komen. Alle theaters en podia zitten immers in het zelfde schuitje. Als er geen voorstellingen zijn, is dat niet alleen vervelend voor de theaters, maar ook voor producenten, artiesten, technici en al die anderen die bij een productie betrokken zijn. Er wordt gekeken of er voorstellingen verplaatst kunnen worden naar een latere datum. Maar of producenten allemaal het hoofd boven water kunnen houden en er überhaupt wel nieuwe voorstellingen gemaakt zullen worden, dat is koffiedik kijken. Het zou zomaar kunnen dat we pas in september meer weten en een nieuw seizoen kunnen presenteren, wellicht in afgeslankte vorm.”

Word Vriend

De inkomsten van een theater als Cool komen vanuit subsidie, ticketverkoop, horeca en verhuur. Verder komt de overheid nog met een tegemoetkoming, maar die is volgens Lineke niet toereikend. “De laatste tijd hebben we veel ingezet op de verhuur aan onder meer het bedrijfsleven, dat liep heel goed; we hebben veel mooie events neergezet. Maar bij zwaar weer, waarin stevig moet worden bezuinigd, komen bedrijfsfeestjes, conferenties en vergaderingen op locatie op het tweede plan. Daar wordt vaak op bezuinigd. De reserveringen voor het nieuwe theaterseizoen, die normaal gesproken vooral in de maanden mei en juni voor inkomsten zorgen, vallen nu ook weg. We gaan in overleg met de gemeente om te kijken hoe we deze tijd door moeten zien te komen. Gelukkig onderstreept de gemeente Heerhugowaard dat Cool een belangrijke, verbindende rol heeft in de maatschappij en dat steun onontbeerlijk is. Maar ook onze bezoekers kunnen hun steentje bijdragen, bijvoorbeeld door Vriend van Cool te worden en ons niet alleen financieel maar ook moreel te steunen. We hebben al 500 Vrienden die we heel dankbaar zijn; als zij er allemaal eentje bij zoeken zou dat ons een enorme boost geven! Ook kun je helpen door je gekochte tickets zo veel mogelijk te bewaren. We werken er momenteel hard aan om een vervangende datum voor voorstellingen te vinden. Lukt dat niet, of kun je niet op de nieuwe datum, dan krijg je een (digitale) tegoedbon. Natuurlijk houd je altijd het recht om je geld terug te vragen, maar wie zijn entreebewijs bewaart helpt de theaters enorm om het hoofd boven water te houden.”

Anderhalve meter

Mochten de deuren van de theaters na 1 juni weer open gaan, dan verwacht Lineke dat dat onder bepaalde voorwaarden zal zijn. “Een anderhalvemetersamenleving zou voor onze educatietak prima haalbaar moeten zijn. In het theater wordt dit een immense logistieke en financiële uitdaging. In onze zaal, waar normaal gesproken zeshonderd man in kan, houd je dan nog maar honderdvijftig stoelen over. Bovendien gaat zo’n opstelling ten koste van de theaterbeleving. Dus ook hier zullen wij weer creatief in moeten zijn. Ik zie het ook wel voor me dat we in de zomer eventueel buiten activiteiten ontplooien, als we daar toestemming voor krijgen – uiteraard niet te massaal. We doen er alles aan om mensen te kunnen bieden waarvoor we er zijn. Want juist ook in deze tijd bieden theater, muziek en cultuur vermaak, troost, afleiding en reflectie en er gaat niets boven de live-ervaring!”

Afbeelding