De zussen Korver, met van links naar rechts Jorien, Luca, Renée en Hansje.
De zussen Korver, met van links naar rechts Jorien, Luca, Renée en Hansje. (Foto: Aangeleverd)

Vier zussen trotseren coronacrisis

HEERHUGOWAARD – De vier zussen Korver groeiden op in Oterleek, maar vlogen in de loop der jaren uit. Allemaal beleven ze de coronacrisis op hun eigen manier. De oudste twee, Renée en Hansje, proberen er met hun gezin thuis in Heerhugowaard het beste van te maken, terwijl de jongste twee, Jorien en Luca, in het buitenland bivakkeren. Gelukkig staan ze er niet alleen voor.

'Zalig om meer tijd met mijn zoontje te kunnen doorbrengen'

Jorien woont normaal gesproken met haar verloofde en zoontje van bijna een half jaar oud in wereldstad Londen, maar het jonge gezin is half maart naar Brussel gevlogen om bij zusje Luca, haar Belgische man en kind in te trekken. “In Londen wonen we in een driekamerappartement op vier hoog met een klein balkonnetje, wat in quarantaine natuurlijk niet top is. Daarnaast hebben we in Londen geen familie, dus als we beiden ziek zouden worden dan zou ik niet weten wie ons met de baby zou kunnen helpen.” Bij Luca heeft ze volop ruimte om haar eigen weg te gaan. “Zij heeft een heerlijk grote tuin, woont in een klein dorp en heeft een gastenkamer en -badkamer, dus hebben we ons eigen plekje. Ook hebben ze een appartement leeg staan in Antwerpen waar we gebruik van kunnen maken. Ideaal!” Thuiswerken hoeft Jorien niet, omdat ze officieel nog met zwangerschapsverlof is (dat kan voor een heel jaar in Engeland). “Ik kan me volledig op mijn kindje richten. Soms is het lastig om voor wat afwisseling in de dag te zorgen, maar de tuin en het mooie weer helpen daar gelukkig enorm bij!”

'Mijn zoontje zien opgroeien is voor mij echt goud waard!'

Lichtpuntje

Luca heeft ook een kleintje, van dertien maanden oud. Daarnaast werkt ze als fysiotherapeut, een baan waar fysiek contact bij nodig is. “Daar heb ik nu wel wat minder tijd voor, wat ik jammer vind omdat ik mijn werk heel graag doe. Maar ik vind het zalig om meer tijd met mijn zoontje te kunnen doorbrengen. Hem zien opgroeien vind ik echt goud waard! Dat zie ik als het enige lichtpuntje van deze crisis.” De zussen en hun partners hebben een overzichtelijke indeling van de week kunnen maken, waarbij de vrouwen zich doordeweeks met de kinderen bezighouden (de mannen werken dan, vanuit huis). “Ouderwets misschien, maar gezien de aard van mijn werk en het feit dat Jolien nog verlof heeft, kwam het zo uit. Overdag doen we soms een wandeling door het bos of zitten lekker in de tuin. Ook hebben we in de woonkamer een plek voor de kinderen om te spelen. Elke dag is hetzelfde en toch ook weer net anders!”

Deense proefkonijnen

In Heerhugowaard pakken de twee oudste zussen Korver het op hun manier aan. Bij Renée is het zoeken naar een balans tussen het thuis onderwijzen van de drie kinderen, thuis werken (maar ook af en toe de deur uit voor de broodnodige afwisseling) en het huishouden draaiende houden. Via social media wordt contact onderhouden met familie in het buitenland. Niet alleen met Renées zussen Jorien en Luca, maar ook met de familie van haar man Rimmy in Denemarken, waar de maatregelen om het coronavirus in te dammen net een paar dagen eerder ingingen dan in Nederland. Rimmy maakt zich weinig zorgen over de gezondheid van zijn ouders. “Ze maken het goed en kunnen prima omgaan met de quarantainemaatregelen. Mijn zus woont dicht bij hen in de buurt, en ook al hebben ze uiteraard geen fysiek contact met elkaar, het is voor mij een geruststellende gedachte dat zij hen kan helpen mocht dat nodig zijn.” Denemarken wil als een van de eerste Europese landen de deuren van de kinderopvang en basisscholen weer openzetten. “Niet iedereen is blij met dat voornemen; ouders hebben het idee dat hun kinderen als proefkonijnen gebruikt gaan worden. Ook zijn mensen het er niet mee eens dat grote en kleine evenementen op één hoop gegooid worden en tot augustus verboden zijn. Een muziekfestival zoals in Roskilde waar 70.000 mensen op afkomen kun je niet over één kam scheren met kleine theatertjes die met enige aanpassing (anderhalve meter afstand tussen bezoekers) prima de draad weer kunnen oppakken.”

'In Denemarken willen ze de scholen weer open doen, maar daar is niet iedereen blij mee'

Branderig gevoel

Bij het gezin van de vierde zus, Hansje, is het coronaspook daadwerkelijk binnen gekropen. Hoewel ze niet getest is, vermoed ze dat het wel degelijk corona heeft gehad. Zeker na een gesprek met haar huisarts. “Ik kreeg verhoging en had, wanneer ik van de bank naar de koelkast liep, het gevoel alsof ik een rondje had hardgelopen qua vermoeidheid. Inclusief een branderig gevoel in mijn longen. Daarnaast had ik last van hoofdpijn, was ik benauwd, soms hoesten en keelpijn. Door de gehele dag in bed te blijven ging het uiteindelijk weg. Het voelde niet als een reguliere griep door die benauwdheid en het branderig gevoel in mijn longen. Dat heb ik nog nooit eerder meegemaakt.” Na overleg met de huisarts verbleef Hansje met haar gezin in quarantaine. “Boodschappen deden we online en we hadden geen contact met de bezorger. De kinderen speelden binnen en in de tuin en hadden nergens last van. Achteraf gezien hadden ze, voor de toespraak van Rutte, wel wat last van hoofdpijn. Het was in no time over bij hen. Voor die toespraak werden mijn collega’s en ik – ik werk als zzp’er in de jeugdzorg – al voor die toespraak verzocht thuis te werken door onze opdrachtgever. Met de wijsheid van nu is dat een hele goede zet geweest.”