Jay en Jake ontbijten op een afstandje met hun klasgenootjes.
Jay en Jake ontbijten op een afstandje met hun klasgenootjes. (Foto: Aangeleverd)

Leerlingen ontbijten op afstand

HEERHUGOWAARD - Voor de leerlingen van De Carrousel en de Fonkelsteen stond donderdagochtend 9 april het jaarlijks voorjaarsontbijt op het programma. Normaal gesproken is dit een vrolijke en feestelijke ochtend waarbij leerlingen en leerkrachten in pyjama gezamenlijk op school ontbijten. Vanwege het coronavirus kon het voorjaarsontbijt op school dit jaar helaas niet doorgaan. Leerkracht Annebel de Graaf kwam met een oplossing waarbij het voorjaarsontbijt tóch plaats kon vinden.

"Elk jaar weer is het voorjaarsontbijt een feest voor de leerlingen", vertelt ze. "Dat feest wilde wij onze leerlingen ook dit jaar niet onthouden. We hebben daarom gekozen voor het voorjaarsontbijt op afstand en dat is een groot succes geworden."

Pindakaas en hagelslag

Aan alle leerlingen werd gevraagd om donderdagochtend volgens rooster, in pyjama, klaar te zitten met een heus voorjaarsontbijtje. Via laptop, tablet of mobieltje hadden alle leerlingen via het programma Microsoft Teams een verbinding met elkaar en konden zo als het ware op elkaars bord kijken en met elkaar praten. Annebel: "Het was zo leuk om mee te maken hoe blij de leerlingen waren op het moment dat alle klasgenootjes online waren en de leerkracht het startsein gaf voor het ontbijt. Normaal gesproken zien de leerlingen elkaar niet ontbijten en nu dat dus wel zo was leverde dit meteen hele mooie en grappige momenten op. Van 'Jeetje, eet jij dit elke ochtend allemaal alleen op?' en 'Bah, pindakaas met hagelslag op je brood, dat is zo vies' tot 'Jullie hebben dezelfde borden als wij thuis'."

Onderwijs op afstand

Ook de Carrousel en de Fonkelsteen zijn vrijwel meteen begonnen met het organiseren van onderwijs op afstand. "Door de inzet van iedereen op beide scholen hebben we vrij snel vorm kunnen geven aan het onderwijs op afstand. Ik ben trots dat we het zo snel met elkaar voor elkaar hebben gekregen", aldus de directeur Tammy Reurslag. Twee keer peer week hebben de leerlingen via Teams live contact met de leerkrachten. Hét moment om vragen over de lessen te stellen en sowieso de juf of meester weer even te zien en te horen. Tammy: "Natuurlijk was het voor iedereen even schakelen maar op dit moment kan ik niet anders zeggen dan dat ik tevreden ben over hoe wij op de Carrousel en de Fonkelsteen het onderwijs op afstand vorm hebben gegeven. En een niet te onderschatten deel komt zeker op het conto van de ouders. Ook zij werden van de ene op de andere dag geconfronteerd met een school die haar deuren moest sluiten, met alle gevolgen van dien. Als ik zie hoe ouders reageren op het onderwijs op afstand, de manier waarop zij meedenken en meehelpen dit voor hun kinderen te realiseren dan wil ik al die ouders vanaf deze plek een heel groot compliment geven. Het geeft mij en het team van leerkrachten het gevoel dat we dit echt allemaal met elkaar doen in het belang van de leerlingen. En het geeft ons in deze bijzondere tijd het vertrouwen dat we hier allemaal weer doorheen gaan komen."