Pieta van der Mark.
Pieta van der Mark. (Foto: Aangeleverd)

Miljard

Hoeveel is nou eigenlijk een miljard? Deze vraag komt bij mij op als ik lees over het coronasteunfonds. Ter verantwoording komen termen langsvliegen als huishoudboekje, economische crisis, begrotingen.


Dat huishoudboekje ken ik nog wel. In de vorige eeuw had ik er één. Al mijn dagelijkse boodschappen hield ik keurig bij in mijn kasboekje. Per week had ik een geldbedrag in mijn portemonnee. Meer uitgeven dan de inhoud behoorde niet tot de mogelijkheden. Lekker overzichtelijk. Ook over economische crises en begroten kan ik wel meepraten. Aan het eind van de maand was er altijd wel een spanningsveld tussen mijn middelen en behoefte. De middelen waren dan een vast gegeven, maar met de behoeften werd een strijd gestreden tussen primaire en secundaire levensbehoeften.


Mijn voorkeur ging toch vooral uit naar secundaire levensbehoeften: ‘niet van levensbelang maar zeer wenselijk’. Had ik aan het eind van de maand nog wat geld over dan ging dat in een potje.


Oh, ik hield van dat geldpotje. Money (Pink Floyd, 1973).

'Over economische crises en begroten kan ik wel meepraten'

De secundaire levensbehoeften staken bij mij al heel jong de kop op en daarmee de zoektocht naar arbeid. Zo kwam ik terecht in een bollenschuur. Best gezellig, maar ik voel nog de blaren op mijn vingers. Tja, dan was oppassen een makkelijker vorm om geld te verdienen, mits de kinderen dan wel al in bed lagen. Veel spectaculairder werd het niet. Nee, dan rivierkreeften vangen. Dat riekt toch meer naar avontuur en glamour. Ik bedoel maar, wanneer staat bij u kreeft op tafel. Rivierkreeftjes vangen is niet alleen zeer wenselijk maar ook van levensbelang voor de eilandjes in het Oosterdelgebied. Je verdient er geen geld mee, maar natuur is onbetaalbaar en een miljard is maar een getal met negen nullen.

Pieta van der Mark