Volgens Allente voldoet het onderwijs op de Waardse Montessorischool niet meer aan de eisen.
Volgens Allente voldoet het onderwijs op de Waardse Montessorischool niet meer aan de eisen. (Foto: Montessorischool HHW)

NMV: 'Onderwijskwaliteit Waardse Montessorischool wél voldoende'

HEERHUGOWAARD - Het basisonderwijs op de Montessorischool in Heerhugowaard voldeed volgens De Nederlandse Montessori Vereniging (NMV) aan alle gestelde kwaliteitseisen. Uit documenten die NH Nieuws in handen heeft, blijkt dat de overkoepelende onderwijsorganisatie Allente het oordeel van de NMV naast zich heeft neergelegd.

De conclusies van het bestuur van Allente over het Montessorionderwijs in Heerhugowaard zijn duidelijk: Zowel het onderwijs als de leraren voldeden niet aan de voorwaarden om goed onderwijs te verwachten. Daarmee zou goed Montessorionderwijs op deze locatie niet mogelijk zijn. Die bevindingen komen echter niet overeen met het oordeel van de NMV, blijkt uit een extern onderzoek uit 2019: 'Op dit moment zijn er onvoldoende voorwaarden aanwezig in de school om goed Montessorionderwijs te mogen verwachten, ondanks het oordeel van de NMV'.

Langs de meetlat

Net als iedere school staan de Montessorischolen onder toezicht van de inspectie. De vereniging stelt daarom hoge eisen aan het onderwijs. Een school die volgens de inspectie haar zaken op orde heeft, voldoet ook aan het kwaliteitskader van de NMV en omgekeerd, aldus de vereniging. "Met ervaringsdeskundigen zorgt de NMV voor de kwaliteitsbewaking", vertelt Peter Warnder, ambtelijk secretaris. De vereniging brengt regelmatig bezoeken aan scholen, waarbij wordt gekeken naar de kwaliteit en inhoud van het onderwijs en de deskundigheid van docenten. Warnder bevestigt dat er inderdaad een extern onderzoek is gedaan naar de Montessori in Heerhugowaard, en het onderwijs aan hun eisen voldeed. "Onze ervaringsdeskundigen leggen de school langs een bepaalde meetlat om het Montessorigehalte te bepalen. Uit ons onderzoek is gebleken dat de school voldeed aan onze maatstaven." De vereniging biedt verder geen inzage in het beoordelingsrapport, omdat het voor intern gebruik is bedoeld.

Rapport verouderd

Volgens Elfred Bakker van Allente kijkt de NMV alleen naar het Montessorigehalte van de school, en niet naar andere zaken zoals het technisch lezen dat volgens hem onder niveau is. De school is bovendien bijna tien jaar geleden voor het laatst geïnspecteerd, dus zijn de resultaten volgens Bakker niet meer van toepassing. Omdat er met 82 leerlingen te weinig groepen kunnen worden gemaakt, ziet Allente zich genoodzaakt de Waardse vestiging te laten fuseren met de Alkmaarse.

(Bron: NH, nieuwspartner van Rodi Media)