Knapperd Kordaat met zijn trotse eigenaren Jan en Coby Schilder.
Knapperd Kordaat met zijn trotse eigenaren Jan en Coby Schilder. (Foto: NH)

'Kordaat is populair bij de vrouwen'

HEERHUGOWAARD - Het 'mooiste schaap van Nederland', Kordaat, is woensdag 10 juni aangekomen in zijn nieuwe woonplaats in Engeland. Samen met twee van zijn zonen en dochters zal hij daar voor heel wat nakomelingen zorgen. Voormalig eigenaren Jan en Coby Schilder uit Heerhugowaard zijn erg blij met deze verhuizing en het vooruitzicht op een schapenruil met 'vers bloed'. "Kordaat is heel populair bij de vrouwen."

'Mooiste schaap' verhuist van Heerhugowaard naar Yorkshire

Kordaat vertrekt voorgoed naar een fokkerij in een Engels plaatsje. "Naar een mooi gebied bij Yorkshire", vertelt Jan aan NH Nieuws. Het Blue de Maine-schaap is nu drie jaar oud en Jan heeft hij zowel zijn grootmoeder als ouders gekend. "Ik heb Kordaat zelf gefokt. We zijn tweemaal achter elkaar nationaal kampioen met hem geworden. Het is gewoon een heel bijzonder dier."

Schapenland

Het afscheid vond Jan lastiger dan bij een willekeurig ander schaap, maar hij is wel enorm positief over de emigratie. "Kordaat gaat naar Engeland, een echt schapenland. De mensen daar hebben veel waardering voor schapen, er heerst een schapencultuur. Hij komt bij een hele serieuze fokker terecht en daar hebben wij alle vertrouwen in."

Goede looks

Jan en Coby konden kiezen uit diverse aanbiedingen van fokkers die maar wat graag hun rimpelschaap wilden overnemen. Ook in Belgiƫ en Frankrijk was er interesse in het vruchtbare schaap met zijn goede looks. "Het is toch Engeland geworden, ook omdat daar nog geen nakomelingen van Kordaat lopen. Na de coronacrisis zullen we naar de schapenboerderij gaan en daar mogen we nieuwe schapen uitzoeken. Dat is ook goed voor onze populatie: fris bloed om de bloedlijn goed te houden."


Er lopen trouwens in heel Europa nazaten van Kordaat rond. Zijn sperma werd verkocht in Belgiƫ en diverse lammeren belandden op hun beurt in andere landen. Kordaat zelf reisde per boot van Hoek van Holland naar Hull. "Het overzetten is erg ingewikkeld, daar komt een hoop bij kijken, zoals het afnemen van bloed, maar het is goed gegaan. De fokker belde al op om te vertellen dat Kordaat zijn nieuwe thuis heeft gevonden in een kudde van zestig dieren. Daar zal hij voor heel wat nakomelingen zorgen."


(Bron: NH, nieuwspartner van Rodi Media)