Je bent nooit te jong om zwerfvuil op te ruimen.
Je bent nooit te jong om zwerfvuil op te ruimen. (Foto: Archief)

Help mee de stad schoon te houden

HEERHUGOWAARD - Zaterdag 19 september is het World Cleanup Day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar geven mensen in meer dan 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Ook in Heerhugowaard kun je daar je steentje aan bijdragen.

World Cleanup Day wordt georganiseerd door Plastic Soup Foundation en NederlandSchoon. Doel is om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen, maar ook meer informatie te verkrijgen over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. De achterliggende gedachte van de organisatie is uiteraard dat wereldburgers ook in de andere 364 dagen van het jaar aandacht hebben voor het schoon en leefbaar houden van onze planeet.

Lokale acties

De gemeente Heerhugowaard stelt opruimmateriaal ter beschikking, zodat inwoners in hun eigen straat of wijk aan de slag kunnen. Bij de Gemeentewerf aan de Beukenlaan 25 kun je vrijdag 18 september gratis afvalgrijpers lenen en vuilniszakken ophalen. Geef dit door via https://schonernoordholland.nl/world-cleanup-day/ (kies voor ‘Heerhugowaard’). Alleen handschoenen zul je vanwege corona zelf even moeten regelen. Onder meer in het Fabritiuspark, het Luipaardpark en in de omgeving van het Strand van Luna worden schoonmaakacties gehouden. Meedoen? Inschrijven kan via worldcleanupday.nl.