Een deel van het gebied waar het om gaat: Centrumwaard.
Een deel van het gebied waar het om gaat: Centrumwaard. (Foto: Gemeente Heerhugowaard)

Online meepraten over Centrumwaard

HEERHUGOWAARD - Gemeente Heerhugowaard organiseert eind september een aantal online sessies over de ontwikkeling van Centrumwaard. Daarvoor worden bewoners, ondernemers, vastgoedeigenaren, verenigingen, belangengroepen, scholen en andere organisaties uitgenodigd. Zij gaan samen nadenken over de vraag wat is er nodig om Centrumwaard vitaal te houden.

Vanwege de huidige maatregelen rondom corona heeft de gemeente er voor gekozen de bijeenkomsten zoveel als mogelijk online te organiseren. Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen de meest geschikte manier. Daarom organiseert de gemeente ook een aantal fysieke bijeenkomsten in de wijk en zijn we op zoek naar een plek waar bewoners langs kunnen komen om mee te praten.

Bepaal zelf de thema's

In de sessies eind september bepalen de deelnemers welke thema’s belangrijk zijn voor het gebied en de gebiedsvisie. Dat kan van alles zijn, zoals bijvoorbeeld bereikbaarheid, leefbaarheid en verblijfskwaliteit van het gebied, maar ook de combinatie van verschillende functies in het gebied, de inrichting van de openbare ruimte, groen en ruimte voor de fietser. Of andere thema’s die uit de sessies naar voren komen. Deze thema’s worden daarna door deelnemers die dat willen in groepen verder uitgewerkt in oktober en november en aangeboden aan de gemeenteraad als een gezamenlijk gedragen gebiedsvisie voor Centrumwaard.


Iedereen moet het proces kunnen volgen. Daarom is er op de website van de gemeente een deel ingericht om alle informatie beschikbaar te maken. U kunt die vinden via www. heerhugowaard.nl/centrumwaard.

'Verrommeld gebied'

Projectwethouder Annette Groot: "Centrumwaard, het Raadhuisplein/Middenweg en omgeving is in de loop van de jaren een verrommeld gebied geworden. Vandaar de plannen voor vernieuwing. Het is nodig het riool te vervangen in het deel van de Middenweg dat binnen Centrumwaard ligt. Dit was eerder al aanleiding om met de omgeving in gesprek te gaan over de herinrichting van (dit deel van) de Middenweg. Omdat bleek dat de herinrichting van de Middenweg effect had op een groter gebied, is er daarna een gesprek gevoerd met een bredere groep betrokkenen. Deze groep kon zich niet of onvoldoende vinden in de inrichtingsvariant. Tegelijkertijd spelen er andere initiatieven in de omgeving van Centrumwaard. Wij hebben daarom besloten om een bredere gebiedsvisie voor Centrumwaard te maken. De resultaten van de gesprekken uit het verleden worden natuurlijk meegenomen in dit proces."

'Hele traject samen oppakken'

Wethouder John Does van Democratische Vernieuwing: "Als college willen we zoveel mogelijk mensen de gelegenheid geven om aan te geven wat zij belangrijk vinden en samen met ons de gebiedsvisie te maken. En daar stopt het niet. We willen het hele traject tot en met de realisatie van de plannen samen oppakken. We willen dat zonder al teveel regels vooraf doen. Er zijn natuurlijk wel wettelijke regels waaraan we ons moeten houden en maatschappelijke opgaven waar we vorm aan willen geven. Op het gebied van milieu, geluid en veiligheid bijvoorbeeld. Maar we willen het niet dichttimmeren met allerlei randvoorwaarden vooraf. We zijn nog in gesprek met de gemeenteraad om samen te bepalen hoe groot de ruimte is.

Voor de online sessies worden inwoners en ondernemers door middel van loting uitgenodigd. We zorgen voor een afspiegeling van de wijk. Daarnaast is het voor iedereen via de projectwebsite altijd mogelijk om zaken aan te dragen, mee te doen en inbreng te leveren."