Scholieren tijdens de eerste editie van Heerhugowaard On Stage in gesprek met beroepsbeoefenaars.
Scholieren tijdens de eerste editie van Heerhugowaard On Stage in gesprek met beroepsbeoefenaars. (Foto:Richard Rood/archief)

Kennismaken met diverse beroepen

HEERHUGOWAARD - Jongeren op een laagdrempelige manier laten kennismaken met beroepen en beroepsbeoefenaren. Dat is het doel van Heerhugowaard On Stage. De organisatie is inmiddels druk bezig met de voorbereidingen op de tweede editie van het Beroepenfeest en de Doe Dag.

Het Beroepenfeest staat gepland voor donderdag 18 februari in Sporthal Waardergolf. Veertien- en vijftienjarigen gaan deze dag met visitekaartjes bij beroepsbeoefenaren langs en proberen contact te leggen, zodat ze op de Doe Dag, die een paar weken later gehouden wordt, een dag(deel) kunnen meelopen. "Afgelopen jaar kwamen er zo'n 650 leerlingen op het Beroepenfeest af”, vertelt Corina van Halst van Heerhugowaard On Stage. "Dit jaar zijn dat er naar verwachting rond de 800. Bij de vorige editie deden fotografen, koks, groenmedewerkers, advocaten en tal van andere beroepen mee. Een uitgebreid aanbod aan richtingen waar de jeugd mee kan kennismaken.”

Het nut van netwerken

Veel jongeren weten nog niet wat zij later willen worden. Heerhugowaard On Stage wil hen kennis laten maken met diverse beroepen. En wie kan er nu meer vertellen over een beroep dan de beroepsbeoefenaar zelf? Corina: "Op de Doe Dag mogen de leerlingen ook daadwerkelijk proeven van het vak. Ze worden gedurende het jaar voorbereid op dit evenement. Zo leren ze het nut van netwerken, hoe ze zich het beste kunnen voorstellen en hoe ze moeten omgaan met zakelijke mails en afspraken. Ook de beroepsbeoefenaren worden voorbereid via een informatieavond en natuurlijk digitale informatie. Op het Beroepenfeest zelf staan matchmakers, vrijwilligers, decanen en mentoren klaar om de leerlingen en beroepsbeoefenaren op weg te helpen. Natuurlijk zijn wij altijd op zoek naar enthousiaste beroepsbeoefenaren! Wilt u zich aanmelden? Ga dan naar www.heerhugowaardonstage.nl."