Margret doet als paratriatlete in haar handbike niet onder voor specialisten.
Margret doet als paratriatlete in haar handbike niet onder voor specialisten. (Foto: Aangeleverd)

Margret IJdema verrast met zilver

HEERHUGOWAARD - Vanwege het coronavirus werden veel sportwedstrijden afgelast. Voor de Heerhugowaardse paratriatlete Margret IJdema, die zich enkele weken voor de lockdown definitief wist te kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Tokio, is het balen dat ze zich maandenlang niet kan meten met anderen. Gelukkig worden er weer steeds meer sportevenementen georganiseerd en mag Margret eindelijk laten zien wat ze waard is. Dat het met de vorm wel goed zit, bewees ze dinsdag 15 september met een verrassende tweede plaats op het NK tijdrijden op de handbike.

Paratriatlete knap tweede tussen de specialisten

Deze week zou in Alphen aan de Rijn het NK paratriathlon gehouden worden, maar dat is vanwege het coronavirus afgeblazen. Wel wordt er zondag 20 september in Sittard een alternatief NK georganiseerd, in de vorm van een driekamp. Het 750 meter lange zwemonderdeel vindt plaats in zwembad de Nieuwe Hateboer in Sittard. Daarna verplaatsen de atleten zich naar het Tom Dumoulin BikePark voor twintig kilometer handbiken en vijf kilometer wheelen.

'Hartstikke gaaf'

Ter voorbereiding op het NK reed Margret dinsdag 15 september het NK tijdrijden in Amsterdam. Ze deed dat naar eigen zeggen 'om te kijken of ik mezelf als triatleet een beetje kan meten met de wereldtop van de fietsers'. "Omdat er niet veel triatlonwedstrijden zijn, heb ik me daarvoor ingeschreven." Tussen al die specialisten werd de Heerhugowaardse heel knap tweede. "Alleen de wereldkampioene moest ik voor laten gaan, maar dat is geen schande denk ik. Het was hartstikke gaaf om mee te doen, geweldig dat het zo uitpakt!"


Volg Margrets prestaties via margaret-ijdema.nl.

In de wheeler oefent Margret voor het alternatieve NK triatlon.