Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Gemeenteraad stelt nieuwe APV vast

HEERHUGOWAARD - De gemeenteraad heeft onlangs een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vastgesteld. In de APV staat wat wel en niet mag in de gemeente. Deze regels zijn nodig om Heerhugowaard netjes en leefbaar te houden voor iedereen. Er staan bijvoorbeeld regels in over vergunningen, het handhaven van de openbare orde, het milieu en het uiterlijk aanzien van de stad, strafmaatregelen, regels voor seksinrichtingen en regels voor parkeren en collecteren.

De belangrijkste wijzigingen waartoe de raad heeft besloten hebben betrekking op het gedrag het vertonen van uiterlijke kenmerken door leden van motorclubs in de openbare ruimte en het invoeren van een flexibele vergunning voor bedrijfsmatige activiteiten met een ondermijnend karakter.

Motorclubs

Er is een verbod opgenomen voor leden van de motorclubs om zich in de openbare ruimte te begeven met uiterlijke kenmerken van zo’n club. Dit was nodig omdat via het strafrecht pas kan worden opgetreden tegen uiterlijk vertoon als de rechterlijke uitspraken definitief tot verbod van een club definitief had geleid. Daarnaast hergroeperen motorclubleden zich weer in andere groepen zodat zij onder een uitspraak van de rechter uit kunnen komen. Opname van een verbod in de APV is een mooie tussenoplossing.

Ondermijning

Bedrijfsmatige activiteiten kunnen gebruikt worden als een dekmantel voor malafide activiteiten of om ondermijnende activiteiten te ontplooien. Zij bedreigen niet alleen de lokale, regionale of landelijke markt, maar zorgen voor een onveilig, niet leefbaar woon- en ondernemersklimaat. Criminelen doen er alles aan om illegale inkomsten te genereren en om de criminele winsten te verhullen. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van complexe constructies om illegaal verkregen geldsommen te besteden en te investeren op een dusdanige wijze dat de afkomst van het geld verborgen blijft. Zij zoeken daarbij regelmatig branches die buiten de vergunningplicht van de overheid vallen. Door de wijzigingen in de APV krijgt de burgemeester nu de bevoegdheid om branches, gebieden en locaties aan te wijzen waarin alle bedrijven onder een APV-vergunningplicht vallen. Kwaadwillende ondernemers worden door de vergunningplicht geweerd, terwijl pandeigenaren gestimuleerd worden om ondernemers die te goeder trouw zijn in hun panden te vestigen.

De gewijzigde APV staat op www.heerhugowaard.nl/apv.