Zelf boeken uitkiezen om te lenen, het kan weer.
Zelf boeken uitkiezen om te lenen, het kan weer. (Foto: Aangeleverd)

Waardse bibliotheek is weer open

HEERHUGOWAARD - Sinds maandag 11 mei is een aantal vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, waaronder die in Heerhugowaard Centrum, weer geopend voor het publiek. Kleinere vestigingen, zoals die in Heerhugowaard-Noord, volgen mogelijk later. De bibliotheken waren sinds 16 maart gesloten in verband met coronamaatregelen.

Vooralsnog zijn de vestigingen Alkmaar Centrum, Castricum, Bergen en Heerhugowaard Centrum van maandag tot en met vrijdag open van 11.00 tot 16.00 uur. Korter dan normaal, omdat de medewerkers voor en na de openingstijden extra moeten schoonmaken en reserveringen moeten verwerken. "We zijn heel blij weer bezoekers in een aantal vestigingen te kunnen ontvangen", Erna Winters, directeur van Bibliotheek Kennemerwaard. "Mensen kunnen weer materialen lenen en terugbrengen. Ook kunnen reserveringen opgehaald worden. Uitgebreid snuffelen tussen de boeken is er echter nog niet bij; bezoekers worden verzocht alleen te komen en gericht hun boeken uit te kiezen. Helaas kunnen we nog niet al onze vestigingen open stellen. We hopen dat we zo gauw mogelijk in staat zijn ook de andere vestigingen te kunnen openen. Kijk op de website voor de actuele openingstijden van de vestigingen."

Dienstverlening stapsgewijs opgestart

Winters is verheugd dat de deuren van enkele vestigingen weer open zijn: "De afgelopen weken hebben we onze dienstverlening vooral digitaal kunnen voortzetten, en sinds een paar weken ook de AfhaalBieb. We hebben gemerkt hoezeer onze leden het bezoek aan de bibliotheek en het zelf uitzoeken van boeken missen, en hoezeer we zelf ook de contacten met de leners missen. Met inachtneming van maatregelen om de veiligheid van onze bezoekers en medewerkers te waarborgen, starten we nu stapsgewijs onze dienstverlening weer op. We vragen bezoekers om rekening te houden met de maatregelen, die te vinden zijn op onze website en in de bibliotheek zelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruiken van desinfecterende middelen voor het aanraken van de boeken. De werk- en studieplekken blijven voorlopig overal nog dicht en ook de leestafel, waaraan veel mensen graag hun boek of krantje lezen, blijft vooralsnog buiten gebruik. Winters: "We zien uit naar jullie bezoek. Als de overheid versoepelingen doorvoert, gaan wij dit mogelijk ook doen, maar dat stemmen we af met de veiligheidsregio."