De gemeenten Heerhugowaard en Langedijk willen geld beschikbaar stellen om de gevolgen van de coronacrisis draaglijker te maken.
De gemeenten Heerhugowaard en Langedijk willen geld beschikbaar stellen om de gevolgen van de coronacrisis draaglijker te maken. (Foto: Archief)

Steunfonds voor korte termijn

HEERHUGOWAARD - De colleges van Heerhugowaard en Langedijk doen de gemeenteraden binnenkort het voorstel om geld beschikbaar te stellen voor aanvullende maatregelen voor de gevolgen van de coronacrisis.

Beide gemeenten stellen vast dat de acute nood lokaal verschillend is, maar de inhoudelijk besteding van het noodfonds hetzelfde. "Met de gemeentelijke fusie in het vooruitzicht, trekken we gezamenlijk op", aldus wethouder Bert Fintelman van Heerhugowaard. "We beogen, aanvullend op de landelijke inzet, onze lokale verantwoordelijkheid te nemen. De crisis raakt onze inwoners, ondernemers en organisaties; op langere termijn, maar zéker ook op korte termijn." Het steunfonds past binnen een duurzaam sociaal economisch programma, specifiek rondom corona, dat erop gericht is om de vitaliteit van de gemeenten en de gemeenschap zoveel mogelijk in stand te houden, gevolgen te beperken en op termijn te herstellen. Tegelijkertijd blijven de colleges ook investeren in lopende ontwikkelingen in de stad. Voor de korte termijn wordt hulp geboden om ondernemers, verenigingen en stichtingen tegemoet te komen in hun acute nood, wanneer deze niet in aanmerking komen voor een andere steunmaatregel. De bijdrage wordt vooralsnog gesteld op € 2,5 miljoen voor Heerhugowaard en € 0,4 miljoen voor Langedijk; geld dat mogelijk besteed zal worden aan musea, theater, gemeentelijke accommodaties en sportkantines. Daarnaast wordt de mogelijkheid van hulp aan ondernemers en tegemoetkomingen in huren en pachten onderzocht.