Lindsay hoopt haar ultieme doel - Paralympisch goud - in 2021 te kunnen behalen.
Lindsay hoopt haar ultieme doel - Paralympisch goud - in 2021 te kunnen behalen. (Foto: Alexandra Heeremans)

Lindsay Frelink moet haar Paralympische droom jaartje uitstellen

HEERHUGOWAARD - Op verenigingsniveau kan weer gesport worden, maar voor topsporters is het momenteel behelpen. De grootste domper? Het afgelasten van toernooien en evenementen. De Heerhugowaardse Lindsay Frelink baalt: dit jaar zou ze als rolstoelbasketbalster voor goud gaan op de Paralympische Spelen in Tokio. Vanwege het coronavirus werd het evenement echter met een jaar uitgesteld. "Er zit niks anders op dan nog een jaar keihard knallen en volgend jaar voor het hoogst haalbare te gaan."

'Begrijpelijke keuze, maar ik baal wel'

De twintigjarige Lindsay zit al haar hele leven in een rolstoel. Ze werd geboren met Spina Bifida, ook wel een 'open rug' genoemd. Maar dat weerhoudt haar er niet van alles uit haar leven te halen, in tegendeel! "Vorig jaar heb ik mijn opleiding grafisch vormgeving afgerond aan het Mediacollege in Amsterdam", vertelt ze. "Daarna ben ik vrij snel als zzp'er begonnen om de combinatie topsport en werk een stuk makkelijker te maken. Sinds september 2019 verblijf ik parttime in Arnhem om elke dag te kunnen trainen voor de Paralympics, via het CTO-programma op Papendal. Doordat ik als zzp'er werk kan ik tussen de trainingen door heel gemakkelijk opdrachten doen voor klanten."

Eerste medaille

Lindsays passie is basketbal. "Toen ik twaalf jaar was ontdekte ik het basketbal door een vriendin. Al snel had ik de liefde gevonden voor de sport en stopte ik met tennis, wat ik daarvoor deed. Bij het tennissen miste ik het wedstrijdelement en ik vond een teamsport ook veel gezelliger. Datzelfde jaar kreeg ik een uitnodiging om mee te trainen met de U18 (Jong-Oranje). Zo ben ik uiteindelijk doorgegroeid naar de U23, waar ik op veertienjarige leeftijd al instroomde. Dat zelfde jaar speelde ik mijn eerste EK U25 in Stoke Mandeville. Dat was echt een fantastische ervaring en ik wist meteen dat ik dolgraag verder wilde komen in deze sport. Vanaf dat moment droomde ik van deelname aan de Paralympische Spelen. Inmiddels speelde ik in de eredivisie competitie in Nederland. In 2017 - ik was toen zeventien jaar - mocht ik onverwachts met het nationale damesteam naar een oefentoernooi in Japan. Dat beviel zo goed, dat ik daarna op een vaste dag met hen mocht meetrainen. Dat jaar zat ik in de selectie voor het EK in Tenerife, waar we Europees Kampioen. Mijn eerste internationale medaille smaakte naar meer!"

Wereldtitel

En er kwam ook meer. Lindsay: "In 2018 behaalden we in Hamburg de wereldtitel! Tijdens dat toernooi verdienden we voor Europa vier tickets voor de Paralympics. Voor wie die tickets waren, werd vorig jaar op het EK in Rotterdam bepaald. Al na de poulewedstrijd tegen Groot-Brittannië hadden ons ticket binnen, dat voelde echt fantastisch. Zo gaaf dat je droom steeds dichterbij komt en ook steeds reëler wordt! Het feest werd helemaal compleet met de prolongatie van onze Europese titel, en dat in eigen land!"

Nóg een jaar knallen

En toen was daar ineens het coronavirus dat roet in het eten gooide en een streep zette door de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 in Tokio. Lindsay: "Als je dan hoort dat de Spelen niet door kunnen gaan dit jaar, dan baal je natuurlijk heel erg. Maar ik begrijp ook waarom deze keuze gemaakt is en dat gezondheid belangrijker is dan een sportwedstrijd. In het begin was er veel onzekerheid over wanneer de Spelen dan zouden zijn. Nadat er een nieuwe datum werd vastgesteld (zomer 2021), kon ik weer rustig ademhalen en mijn mind resetten naar nóg een jaar knallen om mezelf te verbeteren en zo mijn grote doel na te streven. Gelukkig kregen wij al in de eerste week van de lockdown trainingsschema’s toegezonden zodat we thuis aan de slag konden. Nu train ik elke dag rond huis om zo fit mogelijk te blijven, ik kijk ernaar uit wanneer ik weer met mijn teamgenoten mag trainen in de zaal, maar wanneer dat zal zijn is nog onbekend. We hopen met z’n allen dat we gewoon snel weer aan de bak mogen, gezond en wel en trainen zo hard mogelijk om uiteindelijk het hoogst haalbare te bereiken op de Paralympics!"


Volg Lindsay's prestaties via haar site lindsayfrelink.nl en haar Facebookpagina.

Lindsay Frelink behaalde grote successen met het Nederlandse rolstoelbasketbalteam.
Lindsay Frelink: 'Balen dat de Paralympics niet doorgaan dit jaar.'
Lindsay kan thuis gelukkig wel gewoon blijven trainen, maar mist haar teammaatjes.