Tiny Steur en Jaap Stam treden terug als bestuursleden van Sint Barbara.
Tiny Steur en Jaap Stam treden terug als bestuursleden van Sint Barbara. (Foto: Theo Annes)

Tiny Steur en Jaap Stam zetten punt achter bestuursfuncties St. Barbara

HEERHUGOWAARD – De jaarlijkse ledenvergadering van begrafenisvereniging St. Barbara staat in het teken van het afscheid van twee bestuursleden. De jaarvergadering zou 25 maart al plaatsvinden maar moest vanwege de coronacrisis worden uitgesteld. "Inmiddels hebben we in samenspraak met café Marlène, waar de bijeenkomst plaatsvindt, besloten deze vergadering alsnog te houden, en wel woensdag 9 september", aldus secretaris Jan Insing. "Met inachtneming van de geldende regels moet dat mogelijk zijn."

Verplaatste ledenvergadering wordt 9 september ingehaald

Tiny Steur stopt als bestuurslid van dertig jaar en penningmeester Jaap Stam heeft veertig jaar goed op de centen gepast. St. Barbara, dat in 1934 is opgericht, is bijzonder gezond en heeft op dit moment 2.400 leden. Het officiële afscheid van de jubilarissen zal in mei plaatsvinden. Tiny kwam wel op een heel bijzondere manier in contact met St. Barbara. "Ik had een feestelijke bijeenkomst in zaal Bleeker in Heerhugowaard-Noord", vertelt ze. "Bij de uitgang werd ik aangehouden door iemand van de begrafenisvereniging en gevraagd of ik eventueel interesse had in een bestuursfunctie. Ik heb er even over moeten nadenken, omdat ik al meerdere vrijwilligerswerkzaamheden had. Toch ben ik voor een gesprek naar het bestuur gestapt."

Mannenwereld

"Ik kwam terecht in een echte mannenwereld, waar ik warm werd ontvangen. Ik werd lid van het dagelijks bestuur en heb dat dertig jaar volgehouden. Ik bezocht altijd de jaarvergaderingen en ook was ik aanwezig bij de afdelingsbijeenkomsten. Ik kijk terug op een mooie en gezellige periode met af en toe feestelijke bijeenkomsten, maar nu heb ik weer aandacht voor andere zaken. Ik ben onder meer mantelzorger, doe vrijwilligerswerk bij het KBO, lid van de Soos, de Fuchsiavereniging en bij de Pieter Raat Stichting."

Boekhouder

Na het aftreden van secretaris Piet Komen, in 1979, moest St. Barbara op zoek naar een nieuwe penningmeester, omdat Olaf Tamis om gezondheidsredenen aftrad. Piet Komen kwam terecht bij Jaap Stam, boekhouder van beroep. "Piet vroeg mij maar ik zat er in eerste instantie niet op te wachten,'' vertelt hij. "Maar ik heb uiteindelijk toch ja gezegd en daar heb ik geen spijt van gehad."


"Ik deed het werk van penningmeester naast mijn eigen baan. Leden betalen jaarlijks contributie en van al die 2.400 leden komt er veel geld binnen. Mijn taak was dat alles keurig op papier kwam en het allerbelangrijkste was dat de eindafrekening tot op de laatste cent moest kloppen. Normaal had ik op mijn zeventigste moeten stoppen, maar er was geen andere kandidaat dus ik bleef nog een tijdje zitten. Ik stop overigens met al mijn vrijwilligerswerk, dus ook met het inkopen van kisten, en bij het KBO. Alleen sta ik nog op de reservelijst van dragers, maar we hebben wel een tekort aan dragers en het valt niet mee om aan nieuwe dragers te komen. Het enige wat ik nog blijf doen is het blijven invullen van belastingpapieren voor 65-plussers.''


Stam heeft een opvallende opvolger als penningmeester: zijn schoondochter Marcella Stam-Himmelreich. "Geweldig hè? Ze loopt nu al een poosje mee en doet het goed. Altijd makkelijk als ze vragen heeft, kan ze altijd haar schoonvader bellen. En het blijft in de familie,'' besluit Jaap lachend.