Vlnr. Jolanda Medley, Steven de Wit en Jorinde Rutte zijn klaar voor een intensieve samenwerking.
Vlnr. Jolanda Medley, Steven de Wit en Jorinde Rutte zijn klaar voor een intensieve samenwerking. (Foto:vincentdevriesfoto.nl)

Zeppelin en Tuinfluiter samen verder

HEERHUGOWAARD – Basisschool de Zeppelin en kinderopvang de Tuinfluiter gaan vanaf 1 september samen verder. Onder de naam Kinddomein de Zeppelin komt het kind nog meer centraal te staan en wordt ingezet op een doorgaande ontwikkelingslijn voor kinderen van nul tot en met twaalf jaar. “Het moet voelen als een warme jas”, aldus Jorinde Rutte, die samen met Steven de Wit de directie vormt van de Zeppelin. “Als onderwijs en opvang van jongs af aan al één geheel vormen, dan is de overgang naar de basisschool kleiner. De kinderen kennen de juffen en meesters al en zijn al vertrouwd met de schoolse aanpak.”

Gezamenlijke aanpak onderwijs en opvang

“De pedagogische lijn die wij uitdragen is er een van waardering”, vult Steven aan. “We leggen de nadruk op wat goed gaat en benoemen de gedragsverwachting die we hebben van het kind. Daarbij streven we ernaar dat elk kind zich veilig voelt, gezien wordt en zich kan ontwikkelen. De school is het domein van én voor het kind. Daar waar opvang en onderwijs samengaan wordt spel leren en wordt leren spel. Onze aanpak ligt dicht bij die van de pedagogisch medewerkers van de Tuinfluiter. We hadden al heel veel overeenkomsten, dus de overgang van twee lossen onderdelen naar één geheel verloopt vrij vlot.”

Totaalpakket

Dat komt volgens Jorinde mede doordat alle medewerkers van begin af aan bij het proces betrokken zijn geweest. “De teams staan open voor verandering en zetten in op samenwerking; de wil is er.” Om ook een weg te vinden, moesten er de afgelopen maanden de nodige hordes genomen worden. Corona schopte de plannen regelmatig in de war, maar bleek gelukkig geen spelbreker. “Het mooie van samenwerking is dat we nu een totaalpakket kunnen bieden van opvang en onderwijs”, vertelt Jolanda Medley, manager kinderopvang bij de Tuinfluiter. Als je een kind al vanaf nul jaar kunt monitoren, kun je eventuele problemen sneller signaleren en aanpakken en zo wellicht achterstanden voorkomen. De lijntjes onderling zijn korter en voor zowel het kind als de ouders is het fijn dat in alle leerjaren dezelfde aanpak wordt gehanteerd.”

Rode draad

Dat zo’n gezamenlijke aanpak werkt, is nu al te zien. Bijvoorbeeld bij de leerlingen van groep 7 die eens per week een lesje verzorgen op de peutergroep. Er wordt muziek gemaakt, gedanst of voorgelezen. “Ze vinden het zo leuk, dat ze de hele dag wel willen blijven. Ze voelen zich meteen al verantwoordelijk voor de kleintjes”, aldus Jolanda. Andersom komen de peuters ook af en toe een uurtje meedraaien bij de kleuters, om alvast te wennen aan de juffen en de structuur. Themavoorstellingen worden al samen beleefd en de peuters worden ook betrokken bij onder meer de lichtjesavond en het voorleesontbijt.

Muziek vormt een rode draad in de gezamenlijke aanpak

Muziek centraal

Muziek vormt een rode draad in de gezamenlijke aanpak. Jorinde: “Muziek, zang en dans; het is zó belangrijk in de ontwikkeling van een kind, dat laten we overal in terugkomen. Onder meer door lessen van docenten van Cool, die we de leerlingen dankzij subsidie van het Koningin Maxima Fonds kunnen aanbieden, maar ook met activiteiten als korenslag (rond sinterklaas) en dansslag (in het voorjaar). De vieringen van Pasen en Kerst in de Heilige Familiekerk zijn nog wat te veel van het goede voor de peuters, maar de oudere kinderen hebben ons al laten weten dat ze eigenlijk vinden dat de kleintjes daar óók bij zouden moeten zijn. Met de saamhorigheid zit het dus wel goed!”