Ambassadeurs van Stichting Miss IQ, oud-journaallezeressen Noraly Beyer (r) en Eugènie Herlaar (tweede van rechts) met Ruth Groenewoud (l) en wethouder Annette Groot van Heerhugowaard.
Ambassadeurs van Stichting Miss IQ, oud-journaallezeressen Noraly Beyer (r) en Eugènie Herlaar (tweede van rechts) met Ruth Groenewoud (l) en wethouder Annette Groot van Heerhugowaard. (Foto: Aangeleverd)

Ruth Groenewoud van Miss IQ trots: vier volle containers naar Curaçao

HEERHUGOWAARD/ ALKMAAR – Het is rond de klok van 08.00 uur, zaterdagochtend 29 augustus. In het pand aan de Beverkoog is het een drukte van belang. Rondom het pand staan vier grote lege containers. Maar liefst twintig veteranen staan te trappelen om de containers te vullen met tweedehands schoolspullen, sportattributen en muziekinstrumenten van Nederlands scholen. Deze worden verscheept naar Curaçao, waar de schoolkinderen er nog veel plezier aan kunnen beleven.

Gebruikt schoolmeubilair op weg naar Antillen

Onder toeziend oog van de Heerhugowaardse Ruth Groenewoud, die de stichting in 2011 oprichtte, worden in stevig tempo de meters hoog opgestapelde schoolspullen, inclusief een fraaie paarse piano, voorzichtig in geladen. Ook eigenaar van het pand, de heer Burgering, sjouwt mee. De inspanningen worden beloond met koffie, koek, cake, broodjes en veel fruit, enthousiast aan de harde werkers aangeboden door de rechterhand van Ruth, Nacima. “Het is fantastisch werk wat Ruth allemaal voor elkaar krijgt”, zegt ze. “Ik ben er vanaf het begin bij en heb veel respect voor haar. We hebben veel steun van vrijwilligers en stagiaires. Gisteren kregen we nog mailtjes van twee scholen of zij hun oude schoolspullen bij ons kwijt konden. Maar we moeten eerst de grote loods uitruimen, want er kan echt niets meer bij.’’

Armoedebestrijding

Curaçao mag dan tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren, er wonen nog steeds kinderen die zonder ontbijt naar school lopen, op kapotte stoeltjes zitten en onderwijs krijgen met verouderd lesmateriaal. “En toch gaan zij alle dagen blij op weg naar hun toekomst”, zegt de altijd lachende Ruth Groenewoud. “Hoe moeilijk dat in onze ogen ook mag blijken. Onze stichting geeft deze kinderen een steuntje in de rug. Onze aanpak is een duurzame vorm van armoedebestrijding, door afgedankt maar nog prima bruikbaar schoolmeubilair, afgeschreven kantoorinventaris, sportattributen en muziekinstrumenten te verzamelen en dat te verschepen naar Caribisch Nederland. De scholen gebruiken deze goederen nog jarenlang. Zo bouwen we met minimale kosten samen verder aan het onderwijs en dus de toekomst van de jeugd op Curaçao en Aruba.’’

Elf containers

Sinds 2013 heeft Miss IQ in totaal 34 containers met schoolmateriaal verscheept en daarmee heeft ze zo’n 3.200 schoolkinderen geholpen. Dit jaar gaan er maar liefst elf containers overzee. Zaterdag 29 augustus werden vier grote containers door de vrijwilligers gevuld. Ruth: “De spullen zijn gratis, maar het verzenden is duur, zeg maar zeer kostbaar. Financiële hulp van fondsen, sponsors en donateurs is onontbeerlijk en heel welkom. We zijn ook erg blij met de bijdragen van de AFAS Foundation. De economie van Curaçao kromp de afgelopen jaren met zo’n 5,5 procent. Het is jammer dat de financiële hulp van het eiland zelf uitblijft, maar dat heeft ook te maken met het feit dat de economie daar in zwaar weer verkeert.’’

Beeldje

In 2018 ontving Ruth de titel ‘Ambassadeur van Curaçao’ en een bijbehorend beeldje. Voor Stichting Miss IQ is deze benoeming een erkenning voor het werk dat onder de bezielende leiding van Ruth tot stand wordt gebracht. Zo kijkt ze tijdens het inladen niet toe, maar steekt ook zelf de handen uit de mouwen. Vele handen maken immers licht werk.

Paus Franciscus

In maart 2019 mocht Ruth op audiëntie bij paus Franciscus in Rome. Dit kwam door bemiddeling van de Haarlemse bisschop Jan Hendriks, lid van het Comité van Aanbeveling, waar ook de Heerhugowaardse Eugènie Herlaar (voormalig presentatrice van het NOS Journaal), Arthur van Dijk (Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland), Han ter Heegde (oud-burgemeester van Heerhugowaard en momenteel eerste burger van de gemeente Gooise Meren) en Noraly Beyer (oud-presentatrice van het NOS Journaal) lid van zijn. Ruth: “Ik kreeg als verrassing een rozenkrans van de paus en hij toonde interesse wat onze stichting doet. Een enorme eer.”


Meer informatie is te vinden op www.stichtingmissiq.nl.

RUUD DE WAARD

Vrijwilligers van Stichting Miss IQ vullen vier containers met schoolmeubilair voor Curaçao; links kijken Nacima, Ruth en Eugènie toe.
Veteranen laden de vrachtwagens vol met schoolmeubilair.