Coach Carlo van der Waals (links) en assistent-coach Jeroen de Groot voor de training van afgelopen maandagavond.
Coach Carlo van der Waals (links) en assistent-coach Jeroen de Groot voor de training van afgelopen maandagavond. (Foto: Sander Kaaij)

‘Als ik de inzet van de ploeg zo zie, kan er iets heel moois ontstaan’

HEERHUGOWAARD – Eindelijk gaat ook de competitie in de Eredivisie zaalvoetbal beginnen. Vrijdagavond 4 september ontvangt FC Marlène in sporthal Waardergolf nieuwkomer BE’79. De formatie van Carlo van der Waals heeft een intensief oefen- en trainingsprogramma achter de rug en volgens de coach is de doelstelling dit seizoen een plek in de finale van de KNVB-beker en het Nederlands kampioenschap.

FC Marlène-coach Carlo van der Waals kijkt vooruit op nieuw seizoen

Carlo van der Waals gaat zijn tweede seizoen in als hoofdcoach. “Afgelopen seizoen is halverwege gestaakt vanwege het coronavirus en daarvoor was ik twee seizoenen assistent van Anand Jagdewsing.” Het komende seizoen wordt Carlo geassisteerd door Jeroen Groot, voormalig topspeler van onder meer Hovocubo. De laatste twee oefenwedstrijden gingen niet door, maar de selectie heeft vorige week vrijdag gezamenlijk getraind met na afloop een ‘coronaproof’ etentje. Met een nieuw en actief bestuur, onder leiding van voorzitter Ruud Nolten, een compleet nieuw tenue en ‘nette’ kleding voor de gehele selectie, is het duidelijk dat FC Marlène op een professionele manier met een sterke selectie gaat voor het hoogst haalbare.

Oranje gekleurd

Vanwege het probleem corona kunnen bij de thuiswedstrijden van FC Marlène waarschijnlijk voorlopig slechts honderd toeschouwers plaatsnemen op de tribunes. “Dat is jammer, maar ook wij hebben te maken met de landelijke RIVM-regels en dienen rekening te houden met de anderhalve meter afstand.” Met de komst van Amir Molkarai en Mohamed Darri heeft FC Marlène maar liefst vier spelers die ook gekozen zijn voor de definitieve selectie van het Nederlands zaalvoetbalteam. Het viertal heeft al verschillende trainingen in Zeist achter de rug en speelt al veel samen. “Daar kunnen we mooi van profiteren”, lacht Van der Waals. “Het zou best eens kunnen gebeuren dat deze vier Oranje-spelers samen in de ploeg komen te staan. We openen tegen nieuwkomer BE’79, een team dat we zeker niet moeten onderschatten. Ze promoveerden niet alleen naar de Eredivisie maar waren tevens landelijk finalist in strijd om de KNVB-beker.”

Fanatiek

Colin Kamp en Kevin van Londen zijn komend seizoen toegevoegd aan de selectie. “Beide talentvolle spelers hebben dat verdiend. Verder verwelkomen we Jim Nelen en Martin van Eewijk. Martin heeft jarenlang op een hoog niveau op het veld gespeeld en wil nu zijn aandacht volledig richten op het zaalvoetbal. Ook een prima aanwinst.” Doelman Melvin Habets, jarenlang tweede keeper achter de legendarische Peter Rozenbeek die nu gestopt is, gaat het doel verdedigen. Van der Waals: “Als ik terugkijk op de afgelopen vijf weken, met veel trainingsavonden en oefenwedstrijden, ben ik erg tevreden. Ik zag een optimale inzet bij iedereen. De jongens zijn fanatiek op de trainingen en zelfs na afloop zijn er spelers die nog even wat extra’s doen. De interactie is heel hoog. De wil om te winnen is ieder moment aanwezig. Heel opvallend.”

Nieuwe opzet

De competitie 2020/2021 is geheel anders van opzet dan voorgaande edities. “Er zijn nu zestien teams. Na twaalf wedstrijden plaatsen acht teams zich voor het linkerrijtje en acht teams blijven in het rechterrijtje. De beste acht teams strijden dan voor de vier play-off plaatsen, waar uiteindelijk de landskampioen uit moet komen. Verder spelen we ook wedstrijden op zondagmiddag. Spelers die ook op het veld acteren moeten daardoor een keuze maken. Bij ons is dat alleen Jordy Cretier, maar die heeft al aangegeven voor de zaal te kiezen. Ik hoop dat het een mooi seizoen gaat worden. In Zeist hadden we een bijeenkomst met alle coaches uit de Eredivisie en ik ben al een aantal keren aangesproken met de vraag ‘wat zijn jullie met Marlène van plan?’. Dus het sijpelt al aardig door dat we een heel sterke selectie hebben. Heerlijk.”


Vrijdagavond 4 september, FC Marlene-BE’79, sporthal Waardergolf, aanvang 21.30 uur.