Volhouden, hoe doe je dat? (Foto: Rido)
Volhouden, hoe doe je dat? (Foto: Rido)

Volhouden, hoe doe je dat?

REGIO - “Motivation is what gets you started. Habit is what keeps you going.” Deze mooie quote, zoals er zoveel op het internet staan, vertaalt zich als “motivatie zorgt dat je begint, maar gewoonte laat je door gaan.” En dat is belangrijk om te weten.

Advertorial

95 procent van ons gedrag gaat gelukkig volautomatisch. Denk maar eens aan een complexe taak als autorijden. Je moet nog steeds op de weg letten, maar het toepassen van verkeersregels, schakelen en remmen gaan allemaal zonder dat je daar over na hoeft te denken. En zo is het dus met het grootste deel van alles wat we dagelijks doen.

Als je een nieuwe gewoonte wilt implementeren, dan heb je daar in de eerste instantie dus veel aandacht voor nodig, het gaat nog niet vanzelf. Je moet gemotiveerd zijn om eraan te beginnen en je wilskracht en discipline moeten worden aangesproken. Als je net met iets nieuws begint is dat makkelijk, je bent gemotiveerd en je hebt er zin in. Maar hoe zorg je nou dat je volhoudt en na 3 weken bijvoorbeeld nog steeds aan het sporten bent? Een deel van de oplossing zit hem dus in het automatiseren van je gedrag en dus van je gewoonte. Het is daarom goed om op een vast moment te gaan sporten. Sluit je aan bij een groepje of zet minimaal een vaste afspraak met jezelf in de agenda. En als je dan toch een vaste afspraak in de agenda zet, voeg daar dan ook je motivatie aan toe. Bijvoorbeeld: maandagavond 19.00 uur hardlopen want ik wil een fitte ouder voor mijn kinderen zijn. Vul als motivatie iets in dat het sporten voor jou echt belangrijk maakt. Als je dat leest op het moment dat je de deur uit moet, dan kun je je er makkelijker toe zetten, ook als je geen zin hebt. Verder kun je een nieuwe gewoonte automatiseren door hem aan een vaste gewoonte te koppelen. Je komt bijvoorbeeld elke avond thuis uit je werk. Dat is de vaste gewoonte. Dan koppel je daaraan, dat je op de dag dat je wilt sporten je gelijk je sportoutfit aantrekt. Dus je komt thuis, zet je tas neer en het eerste wat je dan doet is je sportkleding aantrekken. De kans dat je dan de deur uit gaat wordt al veel groter. Een andere belangrijke factor bij het volhouden en het creëren van een nieuwe gewoonte is het beperken van verleidingen. In het geval van sporten is het belangrijk om voor steun te zorgen in je directe omgeving. Als je partner weet dat het belangrijk voor je is, zal hij je minder snel verleiden om nog even in bed te blijven liggen als je zou gaan sporten. Heb je zin om een nieuwe gewoonte te starten? Bij De Fitmaker helpen we je op weg met korte trajecten van twaalf weken om te beginnen met sporten. Vrijdag 9 september starten we bijvoorbeeld met 12 weken Women Only Bootcamp in het Oosterpark in Alkmaar.


Kijk op www.fitmaker.nl voor meer info en om je aan te melden. Samen maken we er een nieuwe gewoonte van!