Bert Blase is trots op de wijze waarop Heerhugowaarders met de coronacrisis omgaan.
Bert Blase is trots op de wijze waarop Heerhugowaarders met de coronacrisis omgaan. Foto: Archief

Burgemeester Blase: 'Hulde aan alle hulpverleners!'

HEERHUGOWAARD - De coronacrisis raakt ons echt allemaal. Ook ons gemeentelijk bestuur. Voor burgemeester Bert Blase is dat een belangrijke drijfveer om ervoor te zorgen dat Heerhugowaarders erop kunnen rekenen dat hun gemeente goed en stabiel bestuurd wordt. "De maatregelen die genomen worden zijn noodzakelijk, maar ze ontregelen intussen ieders leven. Maar de mensen passen zich enorm snel aan, volgen uit zichzelf de afgekondigde maatregelen op en bieden elkaar hulp waar het kan. Petje af!"

'Ik neem mijn petje af voor hoe er op maatregelen gereageerd wordt'

Net al heel veel anderen werken ook de medewerkers van de gemeente deze periode zo veel mogelijk vanuit huis. "Maar de vitale taken moeten natuurlijk wel uitgevoerd worden", aldus Blase. "Zelf werk ik in een combinatie van manieren. Ik heb telefonische afspraken; het college van B en W heeft deze week per video vergaderd. Binnenkort doet de gemeenteraad dit ook. Maar het crisisteam doe ik vanuit het gemeentehuis; ik ben daar voorzitter van. De burgemeester is toch de 'kapitein op het schip'. Dat moet ook zichtbaar zijn."

Noodverordening

Blase is lid van het regionaal beleidsplanteam, dat voorgezeten wordt door de burgemeester van Alkmaar, Piet Bruijnooge. "Deze week is een nieuwe noodverordening vastgesteld, met daarin de aangescherpte maatregelen. Die maatregelen worden in onze regio in goed overleg met de regioburgemeester vastgesteld en uitgevoerd. Ik ben daarin de schakel naar onze gemeente. De hele gemeentelijke organisatie is daar inmiddels op ingericht."

'Ga niet stoer doen'

Volgens Blase reageren de Heerhugowaarders goed op de maatregelen, daar is hij trots op. "Maar soms komt het toch nog voor dat mensen te dicht op elkaar staan. Groepjes jongeren bijvoorbeeld. Dat kun je natuurlijk gezellig of zelfs stoer vinden. Maar je moet dat nu echt niet doen.

Lees verder op pagina 2