Thuisonderwijs? Dat hurt hillegaar niet!

Ik wil deze column beginnen met het uitspreken van een groot respect voor alle leerkrachten. Dit zijn de superhelden van de educatie, de grondleggers van het denkvermogen van onze jeugd, mensen van de bovenste plank. Leerkrachten zijn superkrachten met eindeloos geduld, creativiteit, geduld, doorzettingsvermogen, structuur, regelmaat en geduld. Ik wil graag een oproep doen om vanavond om 20.00 uur en masse voor hén te applaudiseren.


Ik run inmiddels twee lange weken een peuteropvang, kleuterschool en basisschool in één. De eerste week was zoeken. Naar structuur, de juiste wachtwoorden en hoe ik mijn printer aan de praat kreeg. Gelukkig gaat week twee makkelijker en ontdek ik veel websites die de 'thuisonderwijzers' ondersteunen. Je kunt naast taal en rekenen ook educatieve (!) spelletjes doen, samen zingen en sporten.


By far de beste site is www.devoorleeshoek.nl. Want ja, lezen is belangrijk. Maar de hele dag op alle niveaus boekjes voorlezen tot ik een schorre stem heb, zie ik niet zitten. Maar mijn kind met oortjes in op de bank laten voorlezen, vind ik wel fijn. En het scheelt een hoop tijd. Want ja, dat huishouden moet ook nog gedaan worden en eten kookt zich niet vanzelf.


Omdat ik schermtijd wil beperken, zit ik vaak naast mijn kleuters te knutselen, bouw ik maar weer een treinbaan met mijn peuter en vijzel ik lekker mijn tafelkennis op met de oudste. Stiekem ben ik opgelucht dat van mij niet wordt verwacht dat ik thuiswerk. Aangezien ik naschoolse les geef op basisscholen, ben ik nu geheel werkloos. Maar had ik nou juist niet een baan gevonden, omdat ik dat fulltime moederschap zat was?!


Het buitenspelen in de middag vind ik het fijnst. Er zijn weinig tot geen kindjes buiten, dus kunnen wij lekker coronaveilig naar de speeltuin. Zon op je snoet, frisse wind en een thermosmok mee waarvan iedereen denkt dat er koffie in zit. Ik weet wel beter en volg graag het aloude Westfriese gezegde: 'al zit d'r ien vaif in de klok, dan droit de dag beter op ien slok'. Proost!