Een beeld dat we dit jaar niet zullen zien; eindexamens.
Een beeld dat we dit jaar niet zullen zien; eindexamens. (Foto: Archief)

'Verstandige beslissing van Slob'

HEERHUGOWAARD - Voor veel scholieren die dit jaar eindexamen zouden doen sloeg de beslissing van onderwijsminister Arie Slob om de centrale examens dit jaar niet door te laten gaan in als een bom. Hoe gaan zij om met dit nieuws? En wat vinden de docenten ervan dat het dit jaar allemaal anders loopt?

Geen examens voor leerlingen en docenten Johannes Bosco

Lyanke de Greef (16), leerlinge van klas D4K1 op het Johannes Bosco, schrok best van het nieuws dat de examens dit jaar geschrapt zijn. "Je werkt natuurlijk het hele schooljaar naar een bepaald punt toe en opeens valt dat weg. Inmiddels kan ik het beter relativeren en vind ik dat we er toch wel makkelijk van afkomen." Ze snapt waarom de beslissing genomen is. Dat geldt ook voor economiedocent Jack Keijzer. "Het is een logische stap; de examens zouden vlak na 6 april starten, na een periode van drie weken zonder echte lessen en bovendien heb je te maken met de onzekerheid of alles weer 'normaal' zal zijn. Met gezondheid moet niet gespot worden, dus ik vind het een verstandige beslissing van minister Slob."

Slaag-zakregeling

Het gevolg van het wegvallen van de centrale examens is dat nu op basis van de schoolexamens (SE) wordt bepaald of een leerling geslaagd is voor zijn middelbare-schoolopleiding. "Voor sommige leerlingen die er nu goed voorstaan zal dat een geruststelling zijn", aldus Keijzer. "Voor de leerlingen die er minder goed voor staan kán het verkeerd uitpakken. Maar wij volgen deze leerlingen al anderhalf jaar, ze beginnen met hun examenprogramma in de derde. Van de meeste leerlingen hebben we inmiddels prima in beeld wat ze wel of niet kunnen. De overheid komt deze week met de slaag-zakregeling en de herkansingsregeling, vervolgens kunnen we het toetsen weer oppakken." Lyanke is zo'n leerlinge die er goed voorstaat. "Op die vijf voor wiskunde na dan, maar ik heb genoeg compensatiepunten om het te redden. Mijn SE-cijfers zullen hier niet veel invloed op hebben, dus eigenlijk kan ik de vlag al uithangen..."

Digitaal contact

Voor een ijverige leerling als Lyanke is het thuis leren goed te doen. "Ik vind het fijn om zelf te kunnen bepalen wanneer ik bezig wil zijn met welke vakken. Toch mis ik wel een stukje uitleg en begeleiding die je normaal in de les wel krijgt." Het contact met de docenten verloopt via het schoolplatform ELO (elektronische leerwegondersteuning) maar ook andere digitale mogelijkheden als Microsoft Teams en Skype worden gebruikt. Keijzer pakt ook vaak de telefoon. Of de leerlingen hun huiswerk wel maken, moet toch op de een of andere manier gecontroleerd worden. "Sommige docenten vragen ons om foto's te maken van ons huiswerk en die naar hen te sturen", aldus Lyanke.

Evenveel waarde

Keijzer benadrukt dat de diploma's die deze lichting examenleerlingen krijgen evenveel waarde hebben als een 'gewoon' diploma. "Ze kunnen gewoon doorstromen naar vervolgopleidingen." Dat is goed nieuws voor Lyanke, die zich al heeft ingeschreven op het Hout en Meubel College in Amsterdam, waar ze de opleiding Interieuradviseur wil volgen. "Ik kijk ernaar uit om bezig te zijn met iets wat mij motiveert." Of leerlingen uit lagere klassen veel schade oplopen, hangt volgens Keijzer af van hoe serieus ze het thuis leren nemen. "Ga je serieus met de stof en het huiswerk om, dan zul je beperkt achterstand oplopen. Bovendien komt in de loop van het jaar de meeste leerstof terug in andere hoofdstukken. Wel heb ik zorg over leerlingen die thuis niet of nauwelijks gestimuleerd of geholpen worden door hun ouders, of leerlingen die sowieso meer hulp nodig hebben op leergebied of sociaal-emotioneel gebied. Voor hen zullen we begin volgend jaar veel aandacht en begeleiding moeten hebben."