Diversiteit in beeld.
Diversiteit in beeld. (Foto: Pixabay)

Mooie regionale integratiecijfers

HEERHUGOWAARD - Meer dan tachtig procent van alle statushouders in de regio Alkmaar die het programma 'Integratie en participatie' hebben doorlopen, heeft na afronding betaald of onbetaald werk of volgt een opleiding. Dat blijkt uit een evaluatie over de periode 2017-2019 die het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van de regiogemeenten heeft uitgevoerd.

De gemeenten in de regio Alkmaar voeren sinds 2017 dit programma uit om nieuwkomers te ondersteunen bij hun inburgering, (re)integratie en participatie. In interviews met statushouders zijn de volgende positieve resultaten het meest genoemd: Goed bereik, weinig uitval, veel geleerd; Meer deelname aan de samenleving; Betere taalontwikkeling en grotere zelfredzaamheid; Meer ervaring en expertise bij de re-integratiebedrijven. Er zijn ook aandachtspunten; statushouders geven aan weinig zicht te hebben op welke organisatie nu precies wat biedt en wat zij van hun verschillende begeleiders kunnen verwachten. Sommigen hadden hogere verwachtingen van de frequentie van contact met hun begeleiders. De verwachting was de statushouders al in het AZC al zouden starten met het programma. Dat bleek, door allerlei omstandigheden, niet altijd haalbaar. Bij het AZC in Heerhugowaard is dit al wel opgepakt; in samenwerking met de gemeente en Halte Werk worden statushouders door Vluchtelingenwerk begeleid en voorbereid op huisvesting en meedoen in de maatschappij. Wethouder Bert Fintelman, die namens de deelnemende gemeenten dit programma coördineert, is blij met deze rapportage: “We zijn op de goede weg, waarbij we nog wel stappen willen maken om de integratie en participatie verder te verbeteren.”


De uitkomsten van de evaluatie zijn input bij de regionale uitvoering van de nieuwe inburgeringswet die per 1 juli 2021 ingaat.