Presentatrice Giovanca Ostiana legt online contact met Koningin Máxima.
Presentatrice Giovanca Ostiana legt online contact met Koningin Máxima. (Foto: Setvexy/ Meer Muziek in de Klas)

'Muziekonderwijs voor ieder kind'

ALKMAAR - Via een groot scherm nam niemand minder dan Koningin Máxima woensdagmiddag 25 november deel aan de feestelijke aftrap voor muziekonderwijs in Noord Noord-Holland. Het programma werd vanuit Podium Victorie in Alkmaar gepresenteerd door presentatrice en zangeres Giovanca. De koningin markeerde de start van het Muziekakkoord. Ook werd Máxima getrakteerd op muzikale optredens van schoolkinderen, die net als de verschillende samenwerkingspartners vooral digitaal aanwezig waren.

Het Muziekakkoord is een programma van Méér Muziek in de Klas, de stichting waar Máxima erevoorzitter van is. Het nieuwe akkoord moet leiden tot structureel muziekonderwijs voor 59.000 basisschoolleerlingen in de regio. Ruim 25 partijen gaan samenwerken, waaronder schoolbesturen, muziekscholen en -verenigingen, culturele instellingen, de iPabo uit Alkmaar en overheden.

Talenten ontdekken

Jantien Westerveld van Méér Muziek in de Klas: "Muziek is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het ondersteunt het leren. Wij willen dat alle kinderen daar kennis mee maken, dat ze hun talenten kunnen ontdekken." Scholen krijgen per kind een bedrag voor cultuureducatie en er is een potje van minister Ingrid van Engelshoven, waar scholen op in kunnen tekenen. De bedoeling is dat kinderen op school kennismaken met muziek en er eventueel mee verder kunnen. "Als een kind zegt: ik wil op trompetles, dan moet zo'n kind dat wel kunnen doen. Dus het is ook heel belangrijk dat de gemeentes de muziekscholen overeind houden en dat de muziekverenigingen in stand blijven', aldus Westerveld. Ook initiatieven als Stichting Lesgeld en Jeugdfonds Sport en Cultuur kunnen daarbij een belangrijke rol spelen.

Samen muziek maken, maakt kinderen slim en sociaal.