Het verbod is een flinke domper voor vuurwerkverkopers.
Het verbod is een flinke domper voor vuurwerkverkopers. (Foto: Archief)

'Ik kan me de teleurstelling heel goed voorstellen'

HEERHUGOWAARD - Voor de een is het een geschenk uit de hemel, de ander baalt ervan dat er wéér iets niet door kan gaan dit jaar: het vuurwerkverbod dat het kabinet onlangs afkondigde. In de reacties op Facebook is die tweedeling goed terug te zien. Het verbod op legaal vuurwerk zou een toename van zwaarder en gevaarlijker illegaal vuurwerk in de hand werken, waarmee het kabinet zijn doel – het beperken van de druk op de afdeling Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis – voorbijschiet. De zware knallen zijn nu al geregeld te horen in verschillende wijken in Heerhugowaard. Voor vuurwerkverkopers is het verbod een flinke domper. Zij zien een substantieel deel van hun omzet in rook opgaan en zitten met de reeds bestelde voorraden in hun maag. Burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard snapt dat het vuurwerkverbod niet bij iedereen even goed ontvangen wordt, maar benadrukt dat het nou eenmaal zo is. “Laten we hopen dat we dit in 2021 allemaal achter ons kunnen laten.”

Heerhugowaard geeft zich over aan tijdelijk vuurwerkverbod

De reden van het tijdelijke vuurwerkverbod mag duidelijk zijn: door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de Spoedeisende Hulp, in de huisartsenposten en voor de handhavers. Zo werden er op 31 december 2019 en 1 januari 2020 1.300 mensen behandeld met vuurwerkletsel. Daarom heeft het Kabinet besloten dat tijdens deze jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden. Het verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk geldt voor al het ‘oudejaarsvuurwerk’. Alleen fop- en schertsvuurwerk (categorie F1 vuurwerk) is nog wel toegestaan. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf 12 jaar worden gebruikt. Door dit jaar geen vuurwerk af te steken draagt iedereen bij aan het ontlasten van de medewerkers in de zorg, hulpverlening, politie en BOA’s.

Tegemoetkoming

Wat betekent dit voor vuurwerkverkopers die hun spullen nu niet kunnen verkopen? "Het kabinet komt met een tegemoetkoming in de kosten voor de veilige opslag en het veilige vervoer van niet-verkocht vuurwerk", legt burgemeester Blase uit. “Verder kunnen zij ook gebruik maken van de algemene steunmaatregelen regelingen, zoals de TVL- en de NOW-regeling. Hiervoor trekt het kabinet in totaal zo’n 40 miljoen euro uit.”

Strafblad

Is het verbieden van (legaal) vuurwerk niet juist vragen om problemen? "Natuurlijk is het risico daar dat er meer illegaal vuurwerk uit het buitenland wordt gekocht en ons land binnenkomt", aldus politiewoordvoerder Leon Veldt van district Noord-Holland. "In de grenstreek wordt daarom extra gecontroleerd. Ook wordt vuurwerk misbruikt om hulpverleners en handhavers te belagen, dat moeten we hoe dan ook voorkomen. De politie doet een beroep op het gezonde verstand van iedereen om geen illegaal vuurwerk te kopen en af te steken. Ook doen wij een beroep op de ouders; zie erop toe dat uw kind geen illegaal vuurwerk koopt. De straffen zullen niet licht zijn, waarschijnlijk 100 euro boete en een aantekening op het strafblad!”

Zolders en schuurtjes

Blase: "Tussen de politie en de boa's zijn afspraken gemaakt over het toezicht en handhaving op het afsteken van vuurwerk. Ook zullen zij in de aanloop van de jaarwisseling gezamenlijk enkele vuurwerkdiensten draaien. Op regioniveau hebben de burgemeesters afspraken gemaakt met de politie prioriteit te stellen aan de opsporing van (illegaal) vuurwerk. Vanuit dit licht heeft de wijkagent in Heerhugowaard onlangs een flinke partij illegaal vuurwerk in beslag genomen in zijn wijk."

Lees verder op pagina 7

'Fopvuurwerk' zoals sterretjes zijn wel toegestaan deze jaarwisseling.