Volle zalen, dat moeten ze bij Cool nu al acht maanden noodgedwongen missen.
Volle zalen, dat moeten ze bij Cool nu al acht maanden noodgedwongen missen. (Foto: Frits de Beer)

Noodsteun voor Cool en bibliotheek

HEERHUGOWAARD - Cool kunst en cultuur krijgt een bedrag van 383.000 euro van de provincie Noord-Holland en de gemeente om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De Waardse vestiging van Bibliotheek Kennemerwaard ontvangt 3.356 euro om het leed te verzachten. Van deze bedragen komt 65 procent uit het potje van de provincie en 35 procent van de gemeente.

Voor de zomer heeft de provincie een bedrag van tien miljoen beschikbaar gesteld om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. De provincie heeft met de gemeenten besproken welke instellingen ondersteuning kunnen gebruiken. Gemeenten hebben samengewerkt en in regionaal verband culturele instellingen voorgedragen voor een bijdrage uit het fonds. Door de bundeling van krachten kunnen gemeenten en provincie in totaal honderd instellingen steunen om de coronacrisis door te komen. Het geld wordt verdeeld onder musea, (pop) podia, bibliotheken, festivals en andere culturele instellingen. Een restantbedrag van 3,5 miljoen blijft beschikbaar voor 2021.

Doorzettingsvermogen

Zita Pels, gedeputeerde Cultuur: “Noord-Holland heeft heel veel te bieden op het gebied van cultuur. Dit aanbod is heel waardevol en inwoners én bezoekers genieten ervan. Daarnaast is de cultuursector een belangrijke werkgever. De sector doet er alles aan om binnen de huidige mogelijkheden publiek te blijven ontvangen. Ik bewonder het geduld, de creativiteit en vooral het doorzettingsvermogen. Duidelijk is dat de nood zich uitstrekt over de volle breedte van de culturele sector en dat die nood in 2021 er nog steeds zal zijn, en misschien nog wel hoger is.


De gemeenten en provincie zetten het resterende budget in om de vervolgschade bij culturele instellingen in de eerste helft van 2021 te beperken. De focus zal liggen op de middelgrote podia en musea.”

Steun van levensbelang

Lineke Kortekaas, directeur van Cool kunst en cultuur, reageert verheugd. "Voor onze organisatie is de steun van de gemeente en provincie van levensbelang. In deze moeilijke tijden moeten we - ook financieel - het hoofd boven water weten te houden. Als het voortbestaan wordt gegarandeerd. waarbij ook gezegd wordt dat Cool voor Heerhugowaard van groot belang is, motiveert ons dat extra.”


Cultuurwethouder John Does is blij met de toezegging van de provincie: "We hebben in Noord-Holland een sterk aanbod van cultuur in de breedste zin van het woord. Met de steun van de provincie en het coronasteunfonds van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk bieden we deze en andere instellingen de steun die nu zo hard nodig is.”


In Langedijk ontvangt Museum BroekerVeiling 236.707 euro uit het noodfonds van de provincie en de gemeente.