Joost Zwagerman.
Joost Zwagerman. (Foto: Keke Keukelaar)

Joost Zwagerman Essayprijs 2020

REGIO - De derde Joost Zwagerman Essayprijs wordt woensdag 18 november, de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015), uitgereikt. Deze prijs is een initiatief van de Van Bijleveltstichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, uitgevoerd in samenwerking met de erven van Joost Zwagerman. De uitreiking vindt plaats in de geboortestad van de schrijver, Alkmaar, waar die dag ook de Joost Zwagerman Lezing wordt uitgesproken.

De prijs van € 7.500,- is bedoeld voor 'aanstormend talent': schrijvers die nog geen essay in boekvorm hebben gepubliceerd en geen vaste positie hebben in de media. Het onderwerp van het essay – één inzending per persoon – is geheel vrij, de aanpak ook. Wetenschappelijke artikelen, onderzoeksverslagen en scripties worden niet als essays beschouwd, verhalend proza evenmin. Het maximum aantal woorden is 3.000. Het essay moet onder eigen naam geschreven zijn, in het Nederlands. Zie voor het reglement www.mdnl.nl.

Inzendtermijn en jury

De inzendingstermijn sluit 31 juli 2020. De jury maakt zes weken voor de uitreiking de shortlist bekend. De vijf genomineerde essays worden online gepubliceerd op www.mdnl.nl en, na de prijsuitreiking, in De Nederlandse Boekengids (voor de niet-winnaars tegen honorarium). De jury kiest één winnaar.


Inzendingen kunnen worden gemaild, als word-document of pdf, naar joostzwagermanessayprijs@gmail.com. Belangrijk: zet uw eigen naam in de bestandsnaam én in het document zelf.