In het draaiorgelmuseum hangt een prettige, nostalgische sfeer.
In het draaiorgelmuseum hangt een prettige, nostalgische sfeer. (Foto: Alexandra Heeremans)

Museum ‘Van Draaiorgel tot Antiek’ hoopt op snelle heropening

HEERHUGOWAARD – De coronacrisis houdt Nederland al maanden in haar greep. Langzaam maar zeker gaat het land weer een beetje leven. Ook voor Ria en Jan Groot van Museum ‘Van Draaiorgel tot Antiek’ in Heerhugowaard is de hoop gewekt om op afzienbare tijd de deuren weer open te zetten voor bezoekers die graag van dichtbij de fraaie draaiorgels willen bewonderen en beluisteren.

Ria en Jan Groot: ‘Wij maken mensen blij met onze muziek’

Jan (74) en Ria (77) zijn altijd al liefhebbers geweest van draaiorgelmuziek. Het maakt hen zo enthousiast dat ze bijna een kwarteeuw geleden besloten zelf een draaiorgel te kopen. Jan: “Dat was het orgel met de naam ‘Le Papillon’ (de vlinder), een vrij nieuw orgel dat we in Broek op Langedijk ophaalden.

'Bij verzorgings-huizen zorgt onze muziek voor een glimlach en ontspanning'

Verder hebben we nóg twee draaiorgels opgekocht: ’t Puttertje en Ot en Sien. In 1998 hebben we besloten een museum te openen waar we onze passie voor draaiorgels met anderen kunnen delen. Naast deze drie draaiorgels stellen we ook veel spullen uit grootmoeders tijd en antiek tentoon. We hebben in de loop der jaren al heel wat liefhebbers van draaiorgelmuziek in ons kleine museumpje mogen ontvangen.’’

Op locatie

Wie binnenstapt bij Museum ‘Van Draaiorgel tot Antiek’ kijkt zijn ogen uit. “Veel mensen houden van draaiorgelmuziek”, aldus Jan. “Wij hebben voor onze drie orgels ruim duizend meter orgelboeken. Onze draaiorgels zijn niet alleen in ons museum te bewonderen; we nemen ze ook mee op pad. Meestal op verzoek, bijvoorbeeld als iemand een bepaalde leeftijd heeft bereikt. In de laatste weken hebben we onze orgels laten draaien bij verzorgingshuizen in de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard. Voor de bewoners, die nu noodgedwongen binnen zitten, was het een fijn moment van ontspanning. Je ziet dan de glimlach op de gezichten verschijnen als wij bekende muziekstukken laten horen. Het is fijn om mensen blij te maken”, zegt Jan.

Nederlandse cultuur

Sinds oktober maken draaiorgels officieel deel uit van de Nederlands cultuur. In heel wat drukke winkelstraten maken ze nog altijd deel uit van het straatbeeld, vooral op zaterdagen of koopavonden. Het winkelend publiek geniet al sinds eind negentiende eeuw van de nostalgische klanken van de muziek. De orgeldraaier (tegenwoordig gaat alles elektrisch) schudt met het koperen bakje, zodat de muntjes rinkelen en dat vraagt de aandacht van de omstanders die hopelijk ook een spreekwoordelijke duit in het ‘zakje’ willen doen.

'Geschiedenis van het draaiorgel mag niet verloren gaan'

Draaiorgels dragen zeker bij aan de sfeer in een stadscentrum of winkelgebied. Het bekendste Nederlandse draaiorgelbedrijf is Perlee, dat sinds 1932 draaiorgels bouwt.

Opening museum

“Vanwege het coronavirus zijn we al een aantal maanden dicht, maar we hopen vanaf 1 juni weer open te kunnen. Er fietsen vaak mensen langs ons pand aan de Van Veenweg die vragen of zij even binnen mogen kijken. Dat kan nu niet. Ook ontvangen we graag grotere groepen, dat gaat altijd op afspraak. Iedere bezoeker krijgt van ons een kopje koffie of thee met een koek. Ook leggen we met veel plezier uit hoe een draaiorgel precies werkt. Bij de aankoop van ons eerste draaiorgel hadden we ongeveer dertig muziekboeken; nu zijn het er wel duizend!”. Jan en Ria genieten nog iedere dag van hun museum. “Zolang we het nog leuk vinden gaan we door. De geschiedenis van het draaiorgel mag niet verloren gaan en we hopen het nog heel lang vol te houden.”


Museum van Draaiorgel tot Antiek is te vinden aan de Van Veenweg 13 in Heerhugowaard. Meer weten? Ria en Jan zijn telefonisch te bereiken via 072-5716919. Of stuur hen een mailtje via janriadraaiorgel@quicknet.nl


Ruud de Waard

In coronatijd treden Jan en Ria met hun draaiorgel op bij verzorgingshuizen.