'Abstrasso' masker.
'Abstrasso' masker. (Foto: Nimrod Genisher)

Nieuw in de Kunstkerk: Maskers

HEERHUGOWAARD - Maskers spreken tot onze verbeelding en komen in de hele wereld voor. De Kunstkerk ontdekt de maskers van Umasqu.

Het is niet zo dat, nu de Kunstkerk gesloten is, het stil is rond de kunst. Achter de gele deur gebeurt van alles. Zo wordt de cadeauwinkel opnieuw ingericht. De collectie sieraden wordt aangevuld. Er wordt nieuw werk bekeken voor de kunstuitleen. En zodoende kwam de Kunstkerk in contact met de maskers van Umasqu. De man achter deze maskers is Tzachi Nevo. In 1990 studeerde hij Industrial Design aan de Bezalel Academy of Arts in Jeruzalem, daarna werkte hij 25 jaar lang in de reclame- en webwereld. Hij raakte gefascineerd door driedimensionale afbeeldingen zoals menselijke gezichten en dierenkoppen en besloot maskers te gaan ontwerpen.

Verschillende stijlen

Zijn inspiratie is gebaseerd op verschillende designstijlen. Zoals Mid-century modern; deze trend rond vakmanschap en originaliteit speelde zich af tussen 1935-1965. Steampunk verwijst naar de verhalen die zich afspelen in een tijd dat stoomkracht nog de primaire krachtbron was (negentiende eeuw), maar die ook elementen van sciencefiction of fantasie bevatten, zoals futuristische uitvindingen en machines. Kubisme; een stroming binnen de moderne kunst van het begin van de twintigste eeuw, met Mondriaan en Picasso als uithangborden. Aan maskers wordt in diverse culturen een grote betekenis gehecht, zoals in Afrika en bij de oorspronkelijke Amerikaanse volken op religieus gebied. Zijn nieuwste werk, de Modern African collectie, is geïnspireerd op de eeuwenoude traditie van de Afrikaanse maskers.


Vanaf 1 juni is de Kunstkerk, Stationsweg 53 weer open. Kijk ook op www.kunstkerkheerhugowaard.nl.