Pastoor Frank Domen van de Dionysiusparochie.
Pastoor Frank Domen van de Dionysiusparochie. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL)

'Deze tijd kent explosie van creativiteit'

HEERHUGOWAARD - Hoe blijf je als kerk zichtbaar in een tijd dat mensen niet naar de dienst mogen komen? Dat vroeg de redactie van deze krant aan de diverse plaatselijke kerkgemeenschappen. Om de beurt doen ze hun verhaal in deze krant. Na de Ontmoetingskerk vorige week volgt nu de Dionysiusparochie. Wiljan Domen, de zus van pastoor Frank Domen en zeer gewaardeerde medewerkster van de parochie, legt uit hoe haar kerkgemeenschap omgaat met de coronamaatregelen.

Dionysiusparochie blijft bidden voor getroffenen

"Ook binnen de Dionysiusparochie houden wij ons aan de voorschriften van het RIVM en die van onze bisschoppen", vertelt Wiljan. "Binnen de regels is er enige ruimte voor pastoraal en sociaal werk, zodat wij betrokken kunnen blijven bij onze achterban. Rouw- en trouwdiensten zijn mogelijk met een beperkt aantal aanwezigen en dat geldt ook voor diensten in het crematorium en op de begraafplaats. Het Sacrament van de Zieken wordt toegediend in overleg en, indien van toepassing, met toestemming met de zorginstellingen. Mensen in nood worden bezocht met inachtneming van de afstandregels. We bellen, appen en sms'en veel en via livestream zijn we digitaal verbonden tijdens de dagelijkse vieringen en op andere gebedsmomenten. Mensen in nood worden ook geholpen met boodschappen doen en andere kleine klusjes."

Ook positieve geluiden

Vergeleken met andere delen van Nederland lijkt het aantal slachtoffers in Heerhugowaard mee te vallen. Wiljan: "We horen gelukkig ook positieve geluiden over mensen die genezen zijn. Mensen worden altijd op enige wijze getroost, bemoedigd en geholpen. Telefonisch of op een of andere digitale wijze. De coronatijd kent een explosie van creativiteit."

Dagelijks online diensten

Een belangrijke bron van houvast zijn de online diensten. Wiljan: "De dagelijkse heilige Mis wordt online uitgezonden en ook ook andere gebedstijden zijn online bij te wonen. Uitvaarten en huwelijken (waarbij maximaal dertig personen lijfelijk aanwezig mogen zijn) waren ook online te volgen. Vanaf 1 juni worden de maatregelen wat versoepeld, dat vinden wij een klein goed begin. Veel mensen verheugen zich daarop!


We zijn dankbaar en blijven bidden voor alle mensen, die hoe dan ook zwaar getroffen zijn door het coronavirus."