Het zwembad is weer open.
Het zwembad is weer open. (Foto: AdobeStock)

Er kan weer gezwommen worden

Vervolg van de voorpagina

De zwemonderwijzer, die normaal met hen het water ingaat en de reikende hand biedt, blijft echter op de kant. Blok: "De instructeurs hebben scholing in gehad in het zwemles geven op afstand. Veel kinderen hebben een achterstand opgelopen in het leren zwemmen. We willen ouders de mogelijkheid bieden zwemlessen in de komende zomervakantie in te halen en bekijken nu hoe we dat vorm kunnen gaan geven.”

E-ticket

Recreatief zwemmen is er voorlopig nog niet bij. Dit heeft te maken met de vermenging van jong en oud. De aquasportlessen worden wel weer - in beperkte vorm – opgepakt. De lessen worden aangeboden aan groepen van maximaal vijftien deelnemers en verlopen op inschrijving. Blok: “Je kunt je telefonisch aanmelden of via een e-ticket. Een aantal doelgroeplessen kon ook voor de coronatijd uitsluitend online geboekt worden. Dat is ongewijzigd. Je ticket geeft toegang tot de les. Ook dit is gemaximaliseerd! Zo houden we de groepen beperkt en kunnen we de onderlinge afstand en veiligheid voor een ieder waarborgen.” Hij ziet zomaar voor zich dat het werken met e-tickets de toekomst wordt, het ‘nieuwe normaal’. “Daar moeten we misschien toch naartoe, naar kleinere en overzichtelijke groepen.”

Vooraf omkleden

Ook banentrekkers zijn weer welkom, maar ook zij dienen vooraf hun ticket te reserveren voor een tijdvak van een uur (drie kwartier zwemmen, één kwartier omkleden). Wie naar het zwembad komt, dient van tevoren al zwemkleding aan te trekken. Gebruik van douches is niet toegestaan en toiletbezoek mag alleen in uiterste noodgevallen. Kleding dient in een tas te worden gestopt die geplaatst moet worden op een speciaal daarvoor aangewezen plek. Kluisjes mogen niet worden gebruikt. Verder worden bezoekers geacht de vaste looproute aan te houden.

Chloor breekt virus af

Een belangrijke reden om de baden weer toegankelijk te maken is het feit dat onderzoek heeft aangetoond dat (verhoogde) chloorwaardes in zwemwater een positieve uitwerking hebben op het virus. "Dat heeft er zeker voor gezorgd dat het uiteindelijk zo snel is gegaan", vertelt Blok.

Vijftigplussers

"Het liefst zouden we voor alle doelgroepen weer helemaal opengaan. We hebben een grote, enthousiaste groep 50Fit, die normaal gesproken uit zo’n 100 tot 120 zwemmers bestaat. Mensen die dolgraag weer willen zwemmen en voor wie het ook hartstikke belangrijk is om te blijven bewegen. Helaas hebben we deze groep nog niet kunnen meenemen in de heropening. We voelen ons verantwoordelijk voor hun gezondheid. We hopen binnen enkele weken wel uren voor deze groep te kunnen reserveren, zodat ook zij weer kunnen komen. Maar in deze rare tijden verandert alles om de haverklap; net als we aan een situatie gewend zijn, volgt een nieuwe omslag. Je moet vindingrijk en flexibel zijn.

Zoals het voorheen was, wordt het waarschijnlijk op zijn vroegst pas na de zomervakantie. Maar omdat niemand weet hoe we er tegen die tijd voorstaan, blijft alles onder voorbehoud."