Rudi moest eens weten...
Rudi moest eens weten... (Foto: Aangeleverd)

Verdwijningen

Schattig! In juli zag ik een moedereend met acht pulletjes. Drie dagen later.. nog maar twee donzige schatjes achter moeders’ veren. Vader nergens te bekennen. Waar zouden die zes gebleven zijn? Opgepeuzeld door een reiger, snoek of buizerd? Meteen komt het raadsel van die verdwenen Boeing MH 370 van Malaysia Airlines bij me boven. En de talloze andere vliegtuigen en schepen in die beruchte Bermudadriehoek. Zomaar opgelost, foetsie.


Er verdwijnt heel veel. Ik doe een greep: polkabrokken, Boldoot, moorkoppen, suikerbeesten, Flipje uit Tiel, Lodaline, waterstokers, Rang, monster van Loch Ness, weekblad De Lach, kwartjes, stencils, Postbus 51, verschrikkelijke sneeuwman, typemachines, Koekenbier, Gulden Vlies. Gelukkig zie ik op internet dat er nog drie Winkels van Sinkel bestaan! U kent dat versje vast nog:


'In de winkel van Sinkel is alles te koop: hoeden en petten en damescorsetten, drop om te snoepen en pillen om te poepen.'


Ook het borstbeeld van Rudi Carell verdwijnt weer. 'Wat een geluk dat ik een stukje van de wereld ben', zong hij tijdens het Eurovisie Songfestival in 1960. Hij moest eens weten! Zelfs ver na zijn dood wordt er nog geruzied over zijn stukje van de wereld. Na veel protesten mocht zijn kop eindelijk aan de muur hangen van het Gulden Vlies, tussen markies en richel in. Nu moet hij weer terug naar het onvindbare steegje.


De grootste, inhaligste stukken van de wereld zijn Amerika, Rusland en China. Nu al bekvechten ze om de olievoorraad van de Noordpool waar de ijskappen verdwijnen samen met de ijsberen. Meer dan de helft van de Amazone is vernietigd door ontbossing. Oerbewoners zoals Indianen,Tibetanen, Papoea’s, Aboriginals zijn verdreven of vermoord. Olifanten, nijlpaarden en neushoorns worden massaal de dood ingejaagd vanwege hun ivoor. De lijst van uitgestorven dieren wordt alsmaar langer.


Maar wat nog niet verdwenen is? Het gespreide bedje, dat kleine stukje aarde voor het nieuwe ziekenhuis. Geen bomen die gekapt hoeven worden.


©Tom van Rossum