Wethouder John Does (l) en burgemeester Bert Blase (r) flankeren het prachtig uitgedoste echtpaar Aandewiel.
Wethouder John Does (l) en burgemeester Bert Blase (r) flankeren het prachtig uitgedoste echtpaar Aandewiel. (Foto: Theo Annes)

Onderscheiding voor Aandewiel

HEERHUGOWAARD - Henk Aandewiel heeft vrijdag 31 juli uit handen van burgemeester Blase van gemeente Heerhugowaard een Koninklijke Onderscheiding mogen ontvangen. De markante scheidend voorzitter van Het Poldermuseum werd benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De uitreiking vond plaats tijdens het afscheidsfeest van Aandewiel in Poldermuseum Het Oude Gemaal, waarbij hij het voorzitterschap van het museum overdroeg aan Jan van der Starre. De markante Aandewiel was in stijl naar zijn afscheidsfeest gekomen; hij droeg een traditioneel West-Fries zondagspak inclusief hoed. Zijn echtgenote Gerd, een geboren Noorse, droeg klederdracht uit haar vaderland. Het tweetal werd thuis opgehaald met een antieke T-Ford uit 1924 die decennialang dienst deed als brandweerwagen.

Aandewiel (87) zet zich zich al geruime tijd in voor de Heerhugowaardse maatschappij. Van 1970 tot 1988 was hij penningmeester van de Oudercommissie De Blauwe Loper van de Jeroen Boschschool en Huygenwaard. Van 2013 tot 2018 was hij vrijwilliger bij IJsclub de Draai. Al sinds 1981 maakt hij deel uit van het bestuur van het Poldermuseum en sinds 2014 was hij voorzitter. Hij zette zich in om de overdracht van het Oude Gemaal naar de stichting te bewerkstelligen maar maakte zich tevens sterk voor restauratie, PR en schoolprojecten. Tevens vertegenwoordigt hij de stichting in regionaal contact met andere musea.


Na veertig jaar bestuur is zijn betrokkenheid bij het museum er zeker niet minder op geworden. In zijn laatste toespraak, die bol stond van de smakelijke anekdotes, benadrukte hij het nog maar eens: "Ik hoop dat het een museum wordt met een café en geen café met een museum." Aandewiel hoopt nog lang als vrijwilliger rondleidingen te kunnen verzorgen in het Poldermuseum.

Henk Aandewiel en zijn van origine Noorse echtgenote Gerd.