Stolpersteine voor Dorpsstraat 67 Bergen.
Stolpersteine voor Dorpsstraat 67 Bergen. (Foto: Ed Bausch)

Herdenken en vrijheid vieren

BERGEN - Op 4 mei is Nederland in bloesem. De meidoorns, de kastanjes en fruitbomen tonen weer hun levenskracht, alles wordt groener en raakt in blad. Daar is niets in veranderd. Vogels vliegen, vissen zwemmen. En stil zullen we ook wel zijn, als altijd, om stil te staan bij degenen die voor ons vielen in de Tweede Wereldoorlog. Of denken aan anderen waar dan ook ter wereld, die in oorlogen sneuvelden. Het zit Nederlanders in de genen op 4 mei, de jongeren net zozeer als ouderen.

DOOR ED BAUSCH

Hoe doen we dat in Bergen en Egmond?

Dat herdenken gaat nu thuis gebeuren, of misschien voor de voordeur. Onze 75-jarige vrijheid vieren, een dag later: tsja. Die enorme uitbundigheid van anders met de grote festivals elders in het land en met tot samenhang oproepende vrijheidsmotto’s: het zit er dit jaar niet in. Hoewel we in ons land nog veel mogen, vergeleken met landen om ons heen, zitten we voor het eerst sinds die kwart eeuw met een betrekkelijke onvrijheid en zeker met veel onzekerheid. Maar net als op Koningsdag zullen we er op een bepaalde manier allemaal mee bezig zijn. Bijna alle bedachte programma’s voor herdenken en vrijheid vieren worden nu een jaar opgeschoven.

Stolpersteine gelegd

Op 28 maart zouden leden van de Historische Vereniging Bergen ze onthullen in aanwezigheid van de ambassadeur: zogeheten Stolpersteine. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig kwam enige jaren geleden met het idee, dat in inmiddels in vele plaatsen navolging heeft gevonden. Een Stolperstein is een straatsteen met een messing plaatje, waarop de naam is ingegraveerd van de laatste Joodse bewoner voor of ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Je moet als het waren struikelen met hoofd en hart en goed buigen om ze te kunnen lezen. In de Joodse traditie sterft een mens twee keer: eerst als het het hart ophoudt en de tweede keer als de naam voor de laatste keer wordt gezegd. De stenen in Bergen liggen in het wegdek voor de adressen Loudelsweg 64, Dorpsstraat 67, Landweg 2, Breelaan 79 en 47. Kijk verder op de website van de Historische Vereniging.

Bloemengroet

In Bergen heeft het 4 mei Comité besloten dit jaar geen openbare activiteiten te ontplooien. Individueel zullen leden van het comité in de loop van de dag bloemen leggen op de begraafplaats aan het Molenweidtje. Voorzitter Jan Tillema van het 4 mei Comité 4 mei Schoorl, Groet, Camperduin: “In de loop van 4 mei zullen leden van het Comité een bloemengroet brengen bij het monument Zijpersluis, de Algemene Begraafplaats aan de Molenweg en bij Kamp Schoorl aan de Oorsprongweg. Het is niet de bedoeling dat daar meer bezoekers bij komen. Wel kan men op eigen gelegenheid, met in achtneming van de coronamaatregelen, bloemen komen leggen.


Lees verder op pagina 8