Herdenken en vrijheid vieren

Vervolg van de voorpagina

Vanuit de toren van het Groeter Witte Kerkje zal Rob Snip de Tatoe blazen, om 19.58 uur.” De foto-expositie in het Bezoekerscentrum wordt verplaatst, waarschijnlijk naar volgend jaar.

De Egmonden

“In de drie Egmonden zijn wel herdenkingen, maar zonder publiek. Hoe graag wij ook met elkaar bij het moment willen stilstaan, wij moeten toch nadrukkelijk iedereen ontraden om te komen. We zullen er ook op moeten handhaven. Het kan gewoon niet, nu”, zegt voorzitter Rob Leijen van het 4 mei Comité Egmond. “Om 18.00 uur zijn er kransleggingen met alleen een aantal leden van het Comité en vertegenwoordigers van de gemeente. In Egmond aan Zee bezoekt burgemeester Rehwinkel het monument aan de Voorstraat, dat net mede dankzij de gemeente gerenoveerd is. Verder legt wethouder Bekkering om 18.00 uur met enkele leden van het comité bloemen bij het monument aan de Abdijlaan in Egmond Binnen. Wethouder Valkering doet dat op datzelfde tijdstip in Egmond aan den Hoef bij de RK-kerk. Het staat iedereen wel vrij om in de loop van de dag, met inachtneming van afstand, bloemen te komen leggen bij een van de monumenten.”

5 mei

Geen stoet van oude militaire voertuigen, geen speciale concerten vanwege de 75e viering van vrijheid, geen fototentoonstellingen en geen muziek rond het Vredeskerkje. Dat wordt nu allemaal een jaar doorgeschoven. Op www.4en5mei.nl kan men zien hoe thuis toch bij te dragen aan 4 en 5 mei. Daar staat ook de bladmuziek voor de taptoe, die men voor aanvang van de twee minuten stilte kan laten klinken, voor de eigen voordeur of vanaf het balkon.