Filmtheater Cinebergen is te vinden in de Zwarte Schuur.
Filmtheater Cinebergen is te vinden in de Zwarte Schuur. (Foto: Aangeleverd)

Publiekslievelingen bij Cinebergen

BERGEN (NH) - Welke films hebben het in 2019 bijzonder goed gedaan in de Zwarte Schuur? Zoals ieder jaar kiest Cinebergen haar eigen Publiekslievelingen en vertoont deze nogmaals in de maand januari. De Publiekslievelingen van 2019: het indrukwekkende epos 'Werk ohne Autor' van regisseur Florian Henckel von Donnersmarck (zondag 5 januari), de verfilming van de veelvuldig bekroonde televisieserie 'Downton Abbey' (donderdag 9 januari), Pedro Almodóvars meesterwerk 'Dolor y gloria' met in de hoofdrol Antonio Banderas die de rol van zijn leven speelt (woensdag 22 januari) en tot slot het waargebeurde, hartverwarmende 'Green Book', met glansrollen van Viggo Mortensen en Mahershala Ali (zondag 26 januari).

'Werk ohne Autor'

Regisseur Florian Henckel von Donnersmarck, bekend van het Oscar-winnende 'Das Leben der Anderen', baseert zich in dit drie uur durende epos op het turbulente leven van de Duitse schilder Gerhard Richter. Centraal staat kunstenaar Kurt Barnert (Tom Schilling) tijdens drie periodes uit de Duitse geschiedenis tussen 1937 en 1966. Wanneer Kurt naar de kunstacademie in Oost-Duitsland gaat, ontmoet hij de liefde van zijn leven. Samen vluchten ze naar West-Duitsland, waar Kurt - achtervolgd door de demonen uit zijn verleden - losbreekt en de ware kunst ontdekt. Zijn schilderijen weerspiegelen de trauma's van een complete generatie en de gevolgen zijn dan ook groot. Zondag 5 januari te zien om 14.30 uur.

'Downton Abbey'

Vier jaar na het laatste seizoen van de populaire en veelvuldig onderscheiden Britse televisieserie 'Downton Abbey' is er dan eindelijk de film. We schrijven het jaar 1927, een paar jaar later dan waar de serie eindigde, als koning George en koningin Mary hun bezoek aankondigen. Voor de Britse adellijke familie Crawley en hun personeel het belangrijkste moment in hun leven. Het koninklijk bezoek zorgt voor schandaal, romantiek en andere intriges en doet 'Downton Abbey' op haar grondvesten trillen. Pracht & praal, (melo)drama en alle geliefde acteurs. Voor de liefhebbers een waar feest van herkenning. Donderdag 9 januari te zien om 14.30 uur.

'Dolor y gloria'

De films van de grote Spaanse filmmaker Pedro Almodóvar zijn steevast hoogstpersoonlijk, maar nooit eerder gaf hij zoveel van zichzelf bloot als in zijn semi-autobiografisch 'Dolor y gloria'. Hierin blikt hij middels zijn alter ego Salvador Mallo terug op zijn persoonlijke en cinematografische leven. 'Dolor y gloria' is een uitgelezen Almodóvar-film: hoogoplopende hartstochten, schitterend verbeeld en ondersteund door de expressieve muziek van Alberto Iglesias. Antonio Banderas speelt de rol van zijn leven en werd daarvoor terecht in Cannes onderscheiden. En met een stralende Penélope Cruz. Woensdag 22 januari te zien om 14.30 uur.

'Green Book'

'Green Book' vertelt het waargebeurde verhaal van de beroemde, zwarte, homoseksuele concertpianist Don Shirley die in 1962 op tournee gaat door het racistische zuiden van de VS en uitsmijter Tony Lip inhuurt als zijn chauffeur. Deze nauwelijks geschoolde rauwdouwer van Italiaanse komaf en de verfijnde, hoogopgeleide Shirley zijn elkaars tegenpolen. De twee fantastische hoofdrolspelers, Viggo Mortensen (met twintig kilo extra) als de geestige bullebak Tony en Mahershala Ali als de waardige, maar eenzame Don, zijn de grote troeven van de film. Zondag 26 januari te zien om 11.00 uur.

Gevestigd op landgoed 't Oude Hof in de voormalige houtzagerij de Zwarte Schuur, maakt Cinebergen met veertien voorstellingen per week deel uit van het internationale netwerk van Europa Cinemas. Te vinden aan de Eeuwigelaan 7 in Bergen. Kijk voor het actuele filmaanbod op www.cinebergen.nl. Reserveren via 072-5896310; bel 072-5815914 voor meer informatie.

Gezelligheid troef in het filmtheater.