Vuurtoren van de week: El Rompido
Vuurtoren van de week: El Rompido (Foto: Cor Oorthuijsen)

Vuurtoren van de week: El Rompido

EGMOND - Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Spaanse vuurtoren El Rompido.

Door: Frits van Eck

De naam Spanje heeft dit land te danken aan de Oude Grieken, die het land zowel Hispania als Iberia noemden. Zij verkenden al honderden jaren voor Christus de landen rond de Middellandse Zee. Ook later door de Romeinen werd de naam Hispania gebruikt.

Visserij

Er zijn aanwijzingen gevonden dat El Rompido door de Romeinen werd gebruikt als visserij nederzetting. Visserij is er nog lang een belangrijk onderdeel van leven gebleven. Je vindt El Rompido in het zuidwesten van Spanje, niet zover van de grens met Portugal. De vuurtoren van El Rompido domineert, met zijn wit en rood, het landschap van de stad.

1861

De oude vuurtoren dateert uit 1861 en was actief tot 1976. Vlak daarnaast werd in 1975 de huidige nieuw toren gebouwd, die in 1976 het stokje overnam. Deze is 29 meter hoog en heeft een lichthoogte van 43 meter. Het is een ronde cilindrische betonnen toren met een dubbele galerij. Het licht geeft om de 10 seconden twee witte flitsen. Men spreekt over een rode band vlak onder de galerij, de foto toont dat of het rood onder invloed van het zonlicht verbleekt is… of? Vroeger was de toren beschilderd met zwart-witte horizontale banden. De koepel is metallic grijs. De toren is helaas niet voor het publiek toegankelijk.

Coördinaten: 37° 13' 06.74” N - 7° 07' 36.38''