Rehwinkels eerste kwartaal als waarnemend burgemeester in Bergen viel  middenin de coronacrisis.
Rehwinkels eerste kwartaal als waarnemend burgemeester in Bergen viel middenin de coronacrisis. (Foto: Joost Bastmeijer)

Burgemeester Rehwinkel uit zijn waardering voor iedereen in de gemeente

BERGEN - "Een ouderwets onbezorgde zomerperiode zal het niet worden. Maar ik wens wel iedereen de mogelijkheid even tot rust te komen, ook al zal het hier en daar met beperkingen zijn. De afgelopen maanden hebben van iedereen, ondernemers, inwoners en ook van het bestuurlijk apparaat veel gevergd.” Dat zegt Peter Rehwinkel, terugkijkend op zijn eerste kwartaal als waarnemend burgemeester. Een kwartaal dat volledig samenviel met wat hij noemt de schaduw van het coronavirus.

'Gevoel voor samenwerken sneller gegroeid dan gedacht'

Door Ed Bausch

"Zeker een schaduw, voor een ieder die graag de burgemeester zelf had willen ontmoeten de afgelopen maanden. Maar ook voor mijzelf. Want ik was zo graag op pad gegaan naar iedereen. De agenda voor de eerste weken stond er helemaal mee vol, maar die raakte dus ook meteen leeg en weer gevuld met eindeloze digitale vergaderingen. In iedere schaduw zitten echter ook lichtpuntjes." Dat verlichte gevoel had hij zeker nog niet toen hij in de piek van de besmettingsgolf gehurkt achter glas een gesprek voerde met een bewoner van verzorgingshuis Hoog Duinen in Schoorl, en net zo in Huize Agnes in Egmond aan Zee. "Het was goed dat ik zo een bezoekje kon brengen, maar tegelijkertijd was het ook zo verdrietig makend. Zo waren er natuurlijk veel verdrietige momenten in de diverse kernen en ook met sterfgevallen in de directe omgeving van het openbaar bestuur."

Karakters rijper voor stabiliteit

Toch kan de burgemeester ook met voldoening terugkijken op zijn beginperiode. Zijn gemeentelijke motto 'besturen doe je met elkaar' ging samenvallen met de landelijke slogan om met elkaar het coronavirus te bestrijden. "Al op mijn tweede avond in mijn nieuwe gemeente zaten we met alle politieke partijen bij elkaar, rond de vraag 'hoe gaan we zorgen voor meer politieke en bestuurlijke stabiliteit'. De afgelopen periode heeft mij en anderen het nodige vertrouwen gegeven. Misschien heeft de onvoorziene kwetsbaarheid van de samenleving eraan bijgedragen dat de karakters zachter en soepeler raakten. Hoe dan ook is de overtuiging gegroeid dat we inderdaad meer samen kunnen doen in de gemeente."


Lees verder op pagina 5

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding