De lagune van Camperduin.
De lagune van Camperduin. (Foto: YouTube)

Ingezonden mededeling

Moet de lagune van Camperduin open blijven?

CAMPERDUIN - De vraag die ons door de gemeente Bergen middels een ‘flitspeiling’ op Facebook kortgeleden werd voorgelegd luidt “Moet de lagune van Camperduin open blijven?”.

De toelichting bij deze vraag suggereert dat er geen Lagune kan zijn als we niet doorgaan met wat er nu gebeurt: af en toe een geul graven om de lagune met de zee te verbinden. En dat noemen we dan ‘openhouden van de lagune’.

Wildwaterbaan

Een vader en zijn twee zoontjes die een geultje groeven van de lagune naar het strand, konden daarna van een heuse wildwaterbaan genieten. Water vanuit de lagune stroomde met kracht naar zee. Maar na een paar dagen is die geul alweer dicht en daarom is dit pure geldverspilling. De lagune wil eigenlijk helemaal geen lagune zijn. Dat de lagune er nog is, komt niet door het open houden, maar hoofdzakelijk door de constante toevoer van zoet water uit de omringende duinen. Het komt regelmatig voor dat het waterniveau in de lagune hoger is dan dat van de zee (zie kader). Dat komt doordat de kwel van zoet water vanonder het hoogste duinmassief van Noord-Holland, de Campernol, heel sterk is. Iedere Camperduiner weet dat. In de oude situatie van voor de suppletie, liep er altijd water uit het duin over het voetpad naar het strand. In de zomer vermengde dat zich met achtergelaten paardenpoep tot een vieze drab en in de winter ontstond er een ijsbaan. Dit kwelwater zorgt ervoor dat het waterpeil in de lagune, zolang die afgesloten is, langzaam stijgt, zelfs tot boven zeeniveau. Ook vorige week heeft er spontaan dagenlang water vanuit de lagune naar zee gestroomd.

Algenbloei

Door een verbinding te maken tussen de lagune en de zee, het ‘open houden’, stroomt dit kwelwater dus weg uit de lagune, waardoor het waterpeil daalt. Vervolgens stroomt er tijdens vloed zeewater naar binnen tot slechts zeeniveau. Netto bevat de lagune dan minder water. Wat daar ook aan bijdraagt, is dat de lagune steeds ondieper wordt. De duinenrij aan de zeekant van de lagune wordt op twee plaatsen onderbroken. Via deze stuifgaten krijgt de harde westenwind kans om zand de lagune in te blazen, en daardoor komt de bodem van de lagune omhoog. Als er door deze factoren, minder water in de lagune staat, warmt het water vooral ’s zomers sneller op en vergroot het risico op algenbloei, zoals blauwalg.


Daar komt bij dat de zee organisch materiaal meeneemt de lagune in. Als dat wordt afgebroken kost dat zuurstof en komen er voedingstoffen vrij. Ook dit bevordert algenbloei.

Geld in zee

Doorgaan met ‘open houden van de lagune’, zoals voorgesteld in de flitspeiling, is dus geen garantie voor het op een gezonde manier in stand houden van de lagune. Dat komt er volgens ons op neer, dat je je geld in zee gooit. Als we in Camperduin al een waterplas in stand willen houden, zal dat op een andere manier moeten gebeuren.

Bewonerscomité Camperduin